6. VELIKONOČNA NEDELJA

6. VELIKONOČNA NEDELJA

9. maj 2021

Sveto mašo ob 10h boste lahko tisti, ki se je ne boste mogli udeležiti v živo, spremljali preko spodnje poveze:

OZNANILA

  • Nadaljujemo šmarnice, ki jih nekateri pridno obiskujejo.
  • Od ponedeljka do srede so prošnji dnevi, ko še posebej molimo za blagoslov na naših poljih.
  • V torek je srečanje mlajše zakonske skupine.
  • V sredo je ob 20. uri srečanje birmancev, staršev in botrov v cerkvi z voditeljico večera dr. Polono Vesel Mušič.
  • V četrtek je slovesni praznik Gospodovega vnebohoda. S sv. mašo začenjamo tudi devetdnevnico za prvoobhajance.
  • Po bogoslužju bo v cerkvi krajše srečanje za člane ŽPS, ključarje in voditelje skupin. Po kratkem spominu na minulo pastoralno leto, se bomo ozrli še v nekatere dogodke in izzive, ki so pred nami.
  • V petek je ob 20.30 uri v cerkvi priprava na krst, ki bo v nedeljo. Ker bo krstov vsaj 5, bodo naslednjo nedeljo, 16. maja tri sv. maše. Poleg 8. in 10. bo krstna ob 11. uri. Seveda lahko pridete k sv. maši tudi takrat.
  • V soboto bodo starši prvoobhajancev poskrbeli še za generalno čiščenje cerkve in atrija. Včeraj so starši birmancev z množično udeležbo in veliko zavzetostjo poskrbeli za veliko čiščenje cerkve in pastoralnih prostorv ter za ureditev okolice cerkve. Hvala in Bog povrni.
  • Danes teden je 3. nedelja v mesecu in pri vseh treh mašah bo ofer za župnijske potrebe.   

DUHOVNA SPODBUDA

V tem velikonočnem času Božja Beseda nadaljuje z nakazovanjem stilov življenja skladnih s tem, da smo skupnost Vstalega. Med njimi ,današnji evangelij predstavlja to, kar je Jezus izročil: »Ostanite v moji ljubezni’2 (Jn 15,9). Ostati v Jezusovi ljubezni.

Prebivati v toku Božje ljubezni in se tam ustaliti, je pogoj, da ne bo naša ljubezen med potjo izgubila svoje gorečnosti in drznosti. Tudi mi, kakor Jezus in v Njem, moramo s hvaležnostjo sprejeti ljubezen, ki prihaja od Očeta in ostati v tej ljubezni ter gledati na to, da se ne ločimo od nje s svojo sebičnostjo in z grehom. To je zelo naporen program, a ni nemogoč.

Predvsem pa je potrebno imeti v zavesti, da Kristusova ljubezen ni neko površno čustvo, ne, ampak temeljna drža srca, ki se kaže v takšnem življenju, kot ga On hoče. Jezus namreč zatrjuje: »Če se boste držali mojih zapovedi, boste ostali v moji ljubezni, kakor sem se tudi jaz držal zapovedi svojega Očeta in ostajam v njegovi ljubezni« (v. 10). Ljubezen se udejanja vsakodnevnem življenju po držah in dejanjih, če ne, je le nekaj varljivega. So le besede, besede, besede… To ni ljubezen, ljubezen je konkretna. Jezus od nas zahteva, da spolnjujemo njegove zapovedi, ki so povzete v sledečem: »Da se ljubite med seboj, kakor sem vas jaz ljubil« (v. 12).

Kako torej storiti, da bomo podeliti z drugimi to ljubezen, ki nam jo vstali Gospod podarja? Jezus je večkrat nakazal, kdo je ta drugi, ki ga je potrebno ljubiti z dejanji in ne z besedami. Je tisti, ki ga srečam na svoji poti in ki me s svojim obličjem in s svojo zgodovino nagovori; je tisti, ki me s svojo navzočnostjo priganja, da zapustim svoje interese in svoje gotovosti; je tisti, ki pričakuje mojo pripravljenost prisluhniti mu in z njim narediti košček poti. Pripravljenost do vsakega brata in sestre, pa naj bo kdorkoli in v kakršnem koli stanju se nahaja, začenši s tistimi, ki so ob meni v družini, v skupnosti, na delu, v šoli… Na ta način, če ostanem povezan z Jezusom, njegova ljubezen lahko doseže drugega in ga pritegne k sebi, v njegovo prijateljstvo.

Ta ljubezen do drugih pa nikakor ni samo za posebne trenutke, ampak mora v našem bivanju postati stalnica. Vidite, zakaj smo poklicani z ljubeznijo varovati ostarele kot dragocen zaklad, četudi nam povzročajo ekonomske težave in nevšečnosti. Vidite, zakaj moramo bolnikom, četudi so v zadnjem stadiju življenja, dati vso možno oskrbo. Vidite, zakaj je potrebno otroke, ki se bodo rodili, vedno sprejeti. Vidite torej, zakaj je vedno potrebno varovati in ljubiti življenje od spočetja do njegovega naravnega zatona. To je ljubezen.

Ljubljeni smo torej od Boga po Jezusu Kristusu, ki od nas zahteva, da se ljubimo, kakor nas on ljubi. Tega pa ne moremo storiti, če nimamo v sebi njegovega Srca. Evharistija, katere smo poklicani udeležiti se vsako nedeljo, ima namen oblikovati v nas Kristusovo Srce, da bodo vse naše življenje vodile njegove velikodušne drže. Naj nam Devica Marija pomaga ostati v Jezusovi ljubezni ter rasti v ljubezni do vseh, še posebej do najbolj slabotnih, da bomo v polnosti odgovorili na našo krščansko poklicanost.

papež Frančišek