Slomškovo bralno priznanje

Slomškovo bralno priznanje

Le kaj pametnega si izvolite v branje, da ne boste časa in denarjev izgubljali, si pošteno srce in pamet kalili. Berite in kar ste brali, dobro preudarite!

bl. Anton Martin Slomšek

Kaj je SBP?

Slomškovo bralno priznanje (SBP) je bralno gibanje otrok in tudi odraslih, čigar namen je spodbujanje branja literarno kakovostnih knjig z duhovno tematiko.

Z bralci za Slomškovo bralno priznanje se uvodoma srečamo v mesecu oktobru. Seznanimo vas s knjigami, ki jih bomo brali in se o njih pogovarjali, ter s potekom srečevanj (predvideno še v novembru, januarju in marcu). Priporočene knjige pod pokroviteljstvom Slovenskega katehetskega urada so za vse generacije, so kakovostne in z versko ter etično vsebino. K sodelovanju ste vabljeni bralci vseh starosti, od predšolskega obdobja, šolskega in najstniškega do odraslega, zrelega obdobja. Za korajžo in blagoslov bomo letos obiskali Slomškovo rojstvo hišo na Slomu in Slomškov grob v Mariboru (predviden datum je bil 4. april 2020 in je prestavljen).

V enem šolskem letu se srečamo 4-krat in vsakokrat z navdušenjem spoznavamo izjemne, resnične zgodbe. Na srečanjih tudi preberemo odlomek, ki koga še posebej nagovori in obogati z novimi spoznanji. Ugotovili smo, da nam knjige pomagajo pri naših življenjskih odločitvah in v težavah, nas bogatijo in notranje razsvetljujejo, zares nihče ne ostane prazen. To je zares vseživljenjsko učenje, tako na vedenjskem kot na čustvenem področju, ko se otrok vživlja v drugega, postaja empatičen, občutljiv do sočloveka in narave.

Kaj pa nagrada?

Najbogatejša je zagotovo nova prebrana knjiga, ki razkriva našo vero! Poleg tega pa ima vsak bralec mapo, v katero kot dokazilo o prebranih knjigah lepi posebne nalepke z različnimi motivi, povezanimi s Slomškovim življenjem in delom. Kdor prebere več kot tri knjige, dobi še zlato nalepko. Ob koncu veroučnega leta bralec prejme Slomškovo bralno priznanje!

Pri mentoricah Jožici Pevec in Petri Volkar se srečujejo že predšolski otroci, ki jim knjige preberejo starši, in šolski otroci, ki to zmorejo že sami. V naši župniji deluje tudi odrasla skupina za SBP. Vodi jo mentorica Marinka Boljka. Naše misli in mnenja o prebranih knjigah izmenjamo na naših srečanjih, dostikrat vsak iz svojega zornega kota, kar nas bogati, tudi širi naš pogled; se tudi spraševali, kako bi pa mi ravnali v določeni situaciji, ki jo zgodba opisuje. Knjige, ki smo jih brali, so nas nagovorile in povezale ter zbližale z Bogom. Razmišljali smo o prebranem in tudi o tem, kaj je povedal prijatelj. Dostikrat so nas vsebine pripeljale do Svetega pisma, kateremu se bomo v prihodnje še bolj posvetili.

Kdaj pridemo na srečanje?

Srečanja so v nedeljo med prvo in drugo mašo, torej med 9. in 10. uro v terezijani. Naslednje predvideno srečanje naj bi bilo 29. marca 2020 (prestavljeno). Knjige si lahko izposodimo tudi v Knjižnici Ivančna Gorica, kjer je nasproti izposojevalnega pulta pri vhodu polica s knjigami za Slomškovo bralno priznanje. Spremljajte datume v Krmarju in tudi na steni pri vhodu v cerkev.

In katere knjige beremo v tem veroučnem letu?

PREDŠOLSKI OTROCI

 1. Bethan, J., Nagy, L.: Bog me je ustvaril
 2. David, J.: Zgodba o Jezusovem rojstvu
 3. Gassman, J.: Dobiš, kar dobiš, pa brez trmarjenja
 4. Šteh, D.: Sveti angel

PRVO TRILETJE

 1. Ahačič, D.: Božji zaklad (strip)
 2. Isern, S: Velika knjiga supermoči
 3. Klavžar, N.: Škrbabober
 4. Rustja, B.: Sveti angel, varuh moj

DRUGO TRILETJE

 1. Bonnewijn, O.: Knjige iz zbirke Dogodivščine Pepija in Tinkare
 2. Galloy, J. , Junker, A. : Sveta Julija, deklica, ki je govorila z Jezusom
 3. Hub, U. : Na Noetovi barki
 4. Streit, J.: Knjiga o čebelah

TRETJE TRILETJE

 1. Gori, N.: Računalniški genij v nebesih
 2. Gray, P.: Nikoli vama ne bo uspelo
 3. Jenič, K.: Orientiraj se po soncu
 4. Erba, M.: Med nama

ODRASLI BRALCI

 1. D’Avenia, A.: Umetnost krhkosti
 2. Brown, B.: Darovi nepopolnosti
 3. Afshar, T.: Kruh močnih
 4. Olmi, V.: Bakhita
 5. Wohl, L.: Sulica
 6. Schmitt, E. E.: Ognjena noč