Zakonske skupine

Zakonska skupina je varen prostor srečevanja zakoncev, kjer se zakonci drug od drugega učijo, je okolje izmenjevanja izkušenj, okolje sprejetosti, zaupanja in medsebojne naklonjenosti, je spoznavanje načel za gradnjo dobrih odnosov: med zakoncema, med zakoncema in otroki (medgeneracijski odnosi), med zakoncema in okoljem (soseščina, župnija, delovno okolje, družba), je opora in pomoč v življenjskih stiskah, je možnost za nego iskrenih, zdravih, zaupnih in prijateljskih odnosov, je duhovni dom zakoncev.

Mnogo parov se zaveda, da dober odnos med možem in ženo vodi v srečno družino in omogoča, da otroci vidijo očeta in mater na delu: kako se pogovarjata, kako rešujeta probleme in premagujeta preizkušnje, kako si odpuščata, kako negujeta svoj odnos, kako sta pozorna drug do drugega, kako odločata.

Zakonska skupina je primerna za može in žene vseh starosti, ki so pripravljeni delati na izboljšanju njunega odnosa. V njih se srečujejo možje in žene, ki jim ni vseeno, kaj se z njihovimi družinami dogaja, in bi radi zase in za svoje otroke odgovorno poskrbeli ter jih pripravili na življenjske izzive. Prav tako pa boste obudili malo romance in 1x na mesec hodili tudi na zmenke 🙂

Na srečanje se vama ni treba posebej pripravljati. Če ne želite, vam ni potrebno nič govoriti.

V naši župniji sta aktivni dve zakonski skupini. Zakonsko skupino sestavljajo voditeljski par, ki skupino vodi skozi pogovor ter nekaj zakonskih parov. Zakonska skupina se srečuje 1-krat mesečno, vsebinsko pa deluje po gradivih Društva Družina in Življenje. Srečanja so duhovno bogata, tematike za pogovor pa življenjske, zanimive in poučne. Vsak par ima svojo zgodbo, svojo pot, iz katere se drugi pari lahko mnogo naučimo. Na srečanju vedno tudi kaj zapojemo, na koncu pa se podružimo ob prijetnem klepetu in odličnih prigrizkih. Zakonska skupina nam pomaga varno hoditi po nepredvidljivi, a čudoviti poti zakonskega življenja.

Nekaj utrinkov iz zaključnega srečanja zakonskih skupin 12.6. (II. skupina) in 13.6.2021 (I. skupina)

“Danes bomo poslušali o tem, kako iz najdrobnejšega med semeni – gorčičnega – zraste mogočno drevo. Ko se oziramo nazaj, se zdijo začetki naše zakonske skupine zelo podobni gorčičnemu semenu. Saj ne da smo danes mogočno drevo, ampak odgnali smo in se trudimo z rastjo proti nebu, svetlobi. Drug z drugim, drug ob drugem. Ta trud polagamo predte Gospod ob začetku svete maše. Usmili se, da ga je mnogokrat premalo, predvsem pa ga blagoslovi, da bomo pogumno vztrajali naprej.” (Helena)