5. POSTNA, TIHA NEDELJA

21. marec, 2021

OZNANILA:

  • Hvala za današnjo nabirko. Bog povrni.
  • Smo v tednu družine med praznikom sv. Jožefa in materinskim dnem, ki ga obhajamo v četrtek na praznik Gospodovega oznanjenja. Svete maše s spodbudo in molitvijo za naše družine bodo vsak večer, tudi jutri, v ponedeljek, ob 18.30.
  • Danes lepo vabljeni na križev pot družin.
  • V petek, 26. marca 2021, bomo v Cerkvi v Sloveniji obeležili dan molitve za žrtve spolnih zlorab. Kdor želi, je povablejn, da v preddverju prižge svečo v znak solidarnosti z žrtvami spolnih zlorab ter počasti Najsvetejše. Za žrtve bomo molili tudi pri bogoslužju.
  • V soboto je ob 10. uri srečanje ministrantov.
  • Iz sobote na cvetno nedeljo se premakne ura – vstanemo uro prej.
  • Že danes se lahko oskrbite z oljčnimi vejicami. Na cvetno nedeljo bo celo dopoldne spovedovanje dveh duhovnikov. Vemo, da smo lansko veliko noč preživeli v popolni zapori. Čeprav letos epidemija še ni končana, pa bomo lahko ob upoštevanju previdnostnih ukrepov vendarle deležni zakramentlnih darov spovedi in prazničnih bogoslužij.
  • Pobožnost križevega pota na cvetno nedeljo bo vodil oče msgr, Jože Kastelic.
  • Radijski misijon od 21. do 27. marca na Radiu Ognjišče. S svojimi razmišljanji v osrednjih dnevnih govorih (ob 17.00) bodo sodelovali: koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak, Tone Gnidovec, s. Marina Štremfelj, Gabriel Kavčič, s. Anja Kastelic, Ervin Mozetič in p. dr. Igor Salmič. V kratkih govorih, svetovalnici in pogovorih bodo sodelovali še drugi duhovniki, redovniki, redovnice in laiki. Vsak dan bosta misijonska govora ob 10.15 in 17.00.
  • Danes, na tiho nedeljo, 21. marca bomo skozi postaje Jezusovega križevega pota ob 14. uri spremljali zgodbe današnjih staršev, ki se na svoji življenjski poti srečujejo z najrazličnejšimi križi. S križi težkih odločitev, križi neuspehov v vzgoji, odtujenih odnosov, družbe, ki obsoja, bolezni, smrti …V molitvi se povežimo z njimi, njihovim trpljenjem in vsemi drugimi starši, ki doživljajo preizkušnje. Izročimo vse njihove križe v naročje Jezusa Kristusa, ki je za vse nas in tudi vse trpeče starše že prehodil to pot in sprejel nase trpljenje in smrt.

SVETE MAŠE v cvetnem tednu

NE  21. 3.5. POSTNA – TIHA NEDELJA8.00 10.00Tilka Kralj
Ciril Maver
14.00: POBOŽNOST KRIŽEVEGA POTA   – ZA DRUŽINE
PO22. 3.Lea18.30za zdravjeTEDEN DRUŽINE 
TO23. 3.Alfonz Turibij18.30Ljubo KaubeTEDEN DRUŽINE 
SR24. 3.Katarina Švedska18.30za razumevanje v zakonuTEDEN DRUŽINE 
ČE25. 3.Gospodovo oznanjenje18.30Mariji v zahvalo
Jože Struna
SKLEP TEDNA DRUŽINE
PE26. 3.Evgenija18.30Angela Zupančič, 7. dan
Gal Zupančič
postni dan
18.30 POBOŽNOST KRIŽEVEGA POTA
SO27. 3.Peregrin18.30v zahvalo
Alojz Bahorič
10.00: srečanje ministrantov
NE  28. 3.CVETNA NEDELJA8.00 10.00živi in pokojni farani Milan OvčarSPOVEDOVANJE – celo dopoldne
14.00: POBOŽNOST KRIŽEVEGA POTA

DUHOVNA SPODBUDA

Resnično, resnično, povem vam:

»Če pšenično zrno ne pade v zemljo in ne umre, ostane sámo;

če pa umre, obrodi obilo sadu.

Kdor ljubi svoje življenje, ga bo izgúbil; kdor pa sovraži svoje življenje na tem svetu, ga bo ohranil za večno življenje.

Če kdo hoče meni služiti, naj hodi za menoj, in kjer sem jaz, tam bo tudi moj služabnik.

Če kdo meni služi, ga bo počástil Oče.

(Jn 12,24–26)

ZADNJA POSTAJA NAJ BO PRVA

Misel na telesno smrt nam kljub veri v Vstalega pogosto dela sive lase. Manj pa nas skrbi druga smrt, ki je Božjih očeh, pa tudi v očeh zdravo mislečega človeka težja – duhovna smrt. Tej bi lahko rekli sebičnost, zaverovanost vase, življenjski materializem, prizadevanje, da bi imeli čim več. Jezus v današnjem evangeliju pravi: »Kdor ima rad svoje življenje (torej hoče čim več iztisniti iz njega), ga bo izgubil, kdor pa sovraži svoje življenje na tem svetu (to je: se ne oklepa stvari, ki ga oddaljujejo od Boga), ga bo ohranil za večno življenje.«

Če poznamo evangelij, vemo, kaj je zdravilo zoper smrt. Vprašanje je, če ga tudi uporabljamo. Zdravila imajo namreč to neprijetno lastnost, da so običajno grenka. In zdravilo zoper smrt je posnemati Jezusa v njegovem trpljenju in smrti. Tako se bo v nas razodelo tudi njegovo življenje – že tukaj na zemlji, še lepše pa se bo razcvetelo v večnosti. Temu Božjemu duhu so bili poslušni svetniki »geniji človečnosti«, kot jih imenuje pisatelj Alojz Rebula. Božja modrost, ki jo je prvi potrdil Jezus  s svojim zgledom, za njim pa naši bratje in sestre, njegovi zvesti učenci, nam pravi: »Treba je umirati samemu sebi, vsak dan sprejeti svoj križ, v sočloveku gledati ljubljenega brata in sestro, ne vračati hudega s hudim, delati za mir …« To je težko in naše bitje se temu upira. Vendar je le pot v življenje. Bog je vsakega izmed nas ustvaril edinstvenega in neponovljivega. Vsem pa je dal skupnega Vzornika, ki nam kaže pot – Kristusa, ki je premagal smrt. On nam vsak dan pomaga premagovati duhovno smrt. Če je on resnično naše življenje, kot je bil apostolu Pavlu, bo telesna smrt za nas dobiček. Zadnja postaja bo prva.

Ob tem razmišljanju je velikemu nemškemu mislecu Romanu Guardiniju iz srca privrela hvaležna molitev: »O Gospod, to je veselo oznanilo, ki si ga prinesel edino ti: da za vsakim velikim petkom pride velika noč, da je trpljenje vir blagoslova in da je smrt le seme novega življenja za vsakega, ki se tebe oklepa.«