5. NEDELJA MED LETOM

5. NEDELJA MED LETOM

7. februar, 2021

OZNANILA:

  • Jutri, v ponedeljek, 8. februarja, ko v Sloveniji obhajamo kulturni praznik ob Prešernovem dnevu in je dela prost dan, bomo pri nas obhajali god sv. Jožefine Bakhite. Tokrat, zaradi omejitev gibanja ne bo romarjev od drugod, ki so prejšnja leta napolnili našo cerkev, bodo pa z nami preko prenosa. Lepo pa vabljeni mi …
  • Svete maše med tednom, ki se jih udeleži več vernikov imamo v cerkvi.
  • V torek bo 7. dan za Todorja Tosića z Mleščevega.
  • V četrtek je god Lurške Matere Božje in svetovni dan bolnikov. Tudi pri nas bomo slišali pismo bolnikom in molili zanje.
  • Čiščenje cerkve je po božiču povsem ugasnilo. Če iz vasi ali soseske ni niti dveh, ki bi pometla cerkev in počistila sanitarije, naj vendarle vsaj nekdo sporoči, da tega ne zmorete, da bodo poskrbeli drugi.
  • Papežev splošni molitveni namen za februar je: Molímo za ženske, žrtve nasilja, da bi jih družba zaščitila, upoštevala in prisluhnila njihovemu trpljenju.

DUHOVNA SPODBUDA

Marjan Turnšek

5. NEDELJA MED LETOM (B): Mr 1,29-39; Job 7,1-4.6-7; Ps 147,1-6; 1 Kor 9,16-19.22-23″Pristopil je, jo prijel za roko in jo vzdignil. Vročica jo je pustila in ona jim je stregla. … Pojdimo drugam … da bom tudi tam oznanjal, kajti za to sem prišel.” (Mr 1,31.38)Sprašujem se, kaj mi sporoča dogodek s Petrovo taščo in znamenja, ki so v njem omenjena. Dotaknil se je njene roke (Mr 1,31) in vročica je izginila. Kaj mi pomeni dotik (a ne dotik ekrana) v življenju? Jezus je veliko delal z dotikom. Koža je moj največji organ in tudi eden najpomembnejših. Zato so me novorojenčka, takoj položili na mamino kožo, da je čim več moje kože prišlo v stik z njeno. To so bila moja prva sprejeta sporočila »zunanjega« sveta, v katerem sem se znašel. Gre za eno najpomembnejših stvari, ki naj bi se zgodile čim prej po rojstvu; še preden prerežejo popkovino. Očitno gre za izredno pomembna sporočila, ki jih oba dobita takoj po porodu prav preko kože, sicer na površini, a imajo učinek na globinski ravni. Zato ni nič nenavadnega, da je dotik v svetem pismu tako pomemben, mnogokrat izpostavljen tudi v odnosu do Boga, ki prihaja do človeka tudi »preko kože«. Pomembno vlogo v odnosu ohranja dotik tudi naprej v življenju (dotiki med starši in otroki, med zakoncema, pri zdravniškem pregledu …). Vem pa tudi, da lahko z dotikom lahko tudi zelo škodi; z dotikom se lahko uničuje ljudi (samo pomislimo na razne pedofilske škandale, zločine, ki se dogajajo z dotikom). Jezus z dotikom ozdravlja.Nato iščem odgovor, zakaj je Jezus ozdravil taščo in zakaj je in še bo ozdravlja mene, tebe in mnoge … V dogodku je skrita zelo pomembna razodeta resnica: Bog ozdravlja človeka zato, da bi mogel bili to, kar v resnici je; za kar ga je Bog ustvaril. Bog me je ustvaril kot bitje ljubezni; ljubezen pa služi drugemu, ne sebi. Ustvarjen sem, da bi služil. Jezus je o sebi rekel: nisem prišel, da bi mi stregli, ampak, da bi jaz stregel. In opis ozdravitve Petrove tašče je sporočilo tega oznanila v dejanju. Ni je ozdravil, da ne bi imela več vročice; ampak da bi nakazal novost življenja, ki pripada Božjemu kraljestvu: služiti, streči. Zato ne gre za golo ozdravljenje. Jezus naredi dejanje, ki je znamenje Božjega kraljestva, ki se je v njem približalo, in v katerem bomo zopet sposobni drug drugemu globinsko »streči«. Božje kraljestvo se ne začenja po smrti v nebesih, marveč Božje kraljestvo se je že približalo – kar je bilo prvo oznanilo Jezusa Kristusa (Mr 1,15) in ga je napovedal že Janez Krstnik (Mt 3,2). Božje kraljestvo se nam je približalo, zato ker se nam je približal Kristus. On je namreč Božje kraljestvo v osebi in ko sem v resničnem odnosu z njim, se gradi Božje kraljestvo v meni in po meni okoli mene.Jezus po pogovoru z Očetom želi oditi naprej, čeprav mu je bilo v tej domači in prijazni hiši lepo in tudi okolica mu je bila naklonjena. A z Očetom imata drugačne načrte služenja. Le kakšne imata z menoj? … In s teboj?

KATEHETSKO GRADIVO:

Družinsko molitveno bogoslužje

Kateheza