4. POSTNA NEDELJA, 27. marec, 2022

OZNANILA

  • Danes bo ob 14. uri v cerkvi pobožnost križevega pota, ki bo še posebej prilagojen birmancem in mladim. Naslednjo nedeljo, 3. aprila pa bo križev na prostem od župnjske cerkve do sv. Marjete v Črnelem.
  • Sv. maše so med tednom sedaj ob 19. uri.
  • V četrtek je po več kot dveh letih spet večer z gostom. Med nas prihaja profesor zgodovine in publicist ter odgovorni urednik tednika Domovina. V minulem tednu ste dobili njihov brezplačnik, kotvodnik pred volitvami. Tema večera bo: Kako do normalizacije medijev in kaj imamo kristjani pri tem. Vsekakor zelo aktualna tema, saj so mediji ključ do demokracije. V spodnji veliki učilnici se dobimo ob 19.30.
  • V petek bo obisk bolnih in ostarelih pred veliko nočjo. Če je še kje kdo od starjših, ki bi želel prejeti zakramente vsaj ob veliki noči, sporočite v župnišče.
  • V soboto je dopoldne romanje mlaldih iz dekanije z vlakom na Zaplaz. Zvečer ob 19.30 pa bo za vse mlade spoznavni večer s skavti stega Grosuplje.
  • Danes teden je prva nedelja v mesecu in posebna nabirka za nov oltar sv. Jožefa. Prve obrise lahko vidite tudi na forografiji v Krmarju. Vsakršen dar je dobrodošel. Šalčke v kiosku so samo drobna priložnost. Več kot 5 € bo za nov oltar.
  • Krmar je poenostavljen, ker bo že čez dva tedan v večjem prazničnem obsegu. Skupaj z njim vzemite tudi vabilo na četrtkovo postno predavanje, če vas vsaj malo zanima vloga medijev v našem življenju.

DUHOVNA SPODBUDA papeža Frančiška

V petnajstem poglavju Lukovega evangelija najdemo tri prilike usmiljenja: tisto o ponovno najdeni ovci (vv. 4-7); tisto o ponovno najdenem kovancu (vv. 8-10); in veliko priliko o izgubljenem sinu, oziroma bolje o usmiljenem očetu (vv. 11-32). Danes bi bilo lepo, če bi vsakdo vzel evangelij, to 15. poglavje Lukovega evangelija in prebral tri prilike.

Danes, v okviru poti postnega časa, nam evangelij predstavlja ravno to priliko o usmiljenem očetu, katere protagonist je oče z dvema sinova. Pripoved nam daje doumeti nekatere poteze tega očeta: je človek, ki je vedno pripravljen odpustiti in ki upa proti vsakemu upanju.

Predvsem je presunljiva strpnost tega očeta, ko se mlajši sin odloči oditi zdoma. Lahko bi mu ugovarjal, saj je vedel, da še ni dovolj zrel, da je še mlad fant. Ali pa bi poiskal odvetnika in mu ne bi dal dediščine. A namesto tega mu je dovolil odpotovati, četudi je predvideval možna tveganja. Tako Bog ravna z nami: pušča nas svobodne, tudi, da se zmotimo; ko nas je ustvaril, nam je namreč dal veliki dar svobode. Na nas je, da ga dobro uporabljamo. Vendar pa je bila ločitev od sina samo fizična. Oče ga vedno nosi v svojem srcu in poln zaupanja pričakuje njegovo vrnitev. Cesto opazuje v upanju, da ga bo zagledal. In nekega dne ga je zares zagledal, ko je bil še daleč. To pomeni, da se je ta oče vsak dan povzpel na teraso in gledal, če se njegov sin vrača. Ko ga je videl, se mu je zasmilil, tekel mu je naproti, ga objel in ga poljubil. Koliko nežnosti! Ta sin ga je hudo polomil. Toda oče ga je tako sprejel.

Očetova drža je enaka tudi do starejšega sina, ki je bil vedno doma, a je sedaj ogorčen in ugovarja, saj ne razume in se ne strinja z vso tisto dobroto v odnosu do brata, ki se je zmotil. Oče gre naproti tudi temu sinu. Spomni ga, da sta bila vedno skupaj, da jima je vse skupno, a da je potrebno z veseljem sprejeti brata, ki se je končno vrnil domov. To mi da misliti glede ene stvari. Ko se nekdo počuti grešnika, se počuti majhnega, umazanega. Drugače kot tisti, ki se počuti pravičnega in meni, da dela dobro. Oče pa pride in išče tudi te. Saj je tudi ta drža slaba, je napuh in je od hudiča. Oče pričakuje tiste, ki se prepoznajo kot grešnike in gre ter išče tiste, ki se počutijo pravične. To je naš Oče.

V tej priliki lahko zaslutimo še tretjega sina. Tretjega sina? Kje? Skrit je! To je tisti, ki ni štel za privilegij »svoje enakosti z Očetom, ampak je sam sebe izpraznil tako, da je prevzel podobo služabnika« (Fil 2,6-7). »Ta Sin-Služabnik je Jezus, je razširitev Očetovih rok in srca: On je sprejel izgubljenega in umil njegove umazane noge; On je pripravil gostijo za praznovanje odpuščanja. On, Jezus, nas uči biti ‘usmiljeni kakor Oče’.«

Lik očeta iz prilike razodeva srce Boga. On je usmiljeni Oče, ki nas ljubi v Jezusu preko vsake mere; ki vedno, vsakič ko se zmotimo, čaka naše spreobrnjenje; pričakuje našo vrnitev, ko se od Njega oddaljimo misleč, da zmoremo sami; vedno je pripravljen, da za nas odpre svoje roke, karkoli se je zgodilo. Tako kakor oče iz evangelija nas ima tudi Bog še naprej za svoje otroke, kadar smo se izgubili, in nam prihaja naproti z nežnostjo, ko se vrnemo k Njemu. In nam govori z veliko dobroto, kadar se imamo za pravične. Napake, ki jih zagrešimo, četudi velike, ne odgrnejo zvestobe njegove ljubezni. V zakramentu sprave lahko vedno znova nadaljujemo. On nas sprejme, povrne nam dostojanstvo svojih otrok. Reče nam: »Pojdi naprej. Bodi miren. Vstani, pojdi naprej.«

V tem času, ki nas še loči od velike noči, smo poklicani poživiti notranjo pot spreobrnjenja. Pustimo, da nas doseže Očetov pogled, poln ljubezni. Vrnimo se k Njemu z vsem srcem, zavrnimo vsak kompromis z grehom. Devica Marija pa naj nas spremlja vse do poživljajočega objema z Božjim usmiljenjem.

NE27. 3.4. postna nedelja8.00 10.00 14.00pok. Ilovar Škrjanče Marija Žlajpah Pobožn. križevega potaKrižev pot ob 14.00 za mlade in birmance.   VEČERNE SV. MAŠE SO OB 19.00
PO28. 3.Milada19.00živi in pokojni farani
      
TO29. 3.Bertold19.00starši in brat Grčman 
SR30. 3.Janez Klimak19.00v čast sv. Jožefu v zahvalo19.30 pevska vaja – mešani zbor
ČE31. 3.Gvido19.00Tone Mulh 7. danza družino in domovino19.30: Postno predavanje: Kako do normalizacije medijev. Kaj lahko storimo kristjani. Gost večera Tino Mamič, urednik Domovine
PE1. 4.Tomaž Tol., postni dan19.00starši in sin Zaletel 
SO2. 4.Frančišek Paolski19.00Jožefa in Franc SteklačičRomanje mladih na Zaplaz Nabirka za nov oltar sv. Jožefa   14.00: Križev pot na prostem
NE  3. 4.5. postna tiha nedelja8.00 10.00 14.00Jože Brčan živi in pokojni farani Pobožn. križevega pota
PO4. 4.Izidor   
TO5. 4.Julijana in Eva19.00v čast sv. AniKomisija za oznanjevanje
SR6. 4.Irenej iz Srema19.00Jože Bonifer in za zdravje16.15: starši prvoobhajancev
ČE7. 4.Herman19.00Milan Dremeljkomisija za bogoslužje 20.00. Biblična skupina
PE8. 4.Maksim in Timmotej postni dan19.00Todor Tošič in Marija Mohorčič 
SO9. 4.Valtruda19.00Rafael Šuštaršič20.00: spoved za mlade (Grosuplje)
NE  10. 4.CVETNA NEDELJA8.00 10.00 14.00:živi in pokojni farani Jožefa in Franc Obrstar Pobožn. križevega potaBlagoslov zelenja in slovesno bogoslužje v čast Gospodovemu trpljenju