3. NEDELJA MED LETOM, 23. januar, 2022

OZNANILA

V torek je redna seja ŽPS, ki se začne s sv. mašo.

V sredo je v času verouka srečanje staršev prvoobhajancev.

V četrtek je ob 20. uri Biblična skupina.

V petek je ob 19. uri priprava na krst, ki bo danes teden.

V soboto bo popoldanski pohod na Polževo za mlade po srcu. Romanje se bo končalo s sv. mašo v prenovljeni cerkvi Sv. Duha. Ure in morebitni ostali napotki bodo objavljeni na Vibru in še kje.

Na razpolago je brezplačna št. Družine, ki je zares bogata z vsebino o ekumenizmu, Božji besedi, Plečniku in reportaži o naši župniji. Priložena je tudi naročilnica za dvo mesečno res ugodno naročnino (izvod dober evro). Lahko jo podarite tudi, komu, za katerega veste, da mu bo v veselje.

DUHOVNA SPODBUDA

Misli Benedikta XVI.

Ob »polnosti časov« (cf. Gal 4,4) je Gospodov angel oznanil nazareški Devici, da bo Sveti Duh, »moč Najvišjega«, prišel nadnjo in jo obsenčil. Zato se bo tudi Sveto, ki bo rojeno, imenovalo Božji Sin. (cf. Lk 1,35). Po besedah preroka Izaija bo Mesija tisti, na komer bo počival Gospodov Duh (cf. 11,1–2; 42,1). Prav na to prerokbo se navezuje Jezus, ko je začel javno delovati v sinagogi v Nazaretu. Na veliko presenečenje navzočih je rekel: »Duh Gospodov je nad menoj, ker me je mazilil, da prinesem blagovest ubogim. Poslal me je, da oznanim jetnikom oproščenje in da bo slepim vrnjen vid, da izpustim zatirane na prostost, da oznanim leto, ki je ljubo Gospodu« (Lk 4,18–19; cf. Iz 61,1–2). Ko je nagovoril navzoče, je te preroške besede obrnil nase, rekoč: »Danes se je to Pismo izpolnilo, kakor ste slišali« (Lk 4,21).

Današnji evangelij nam torej pravi, da je Jezus Kristus, maziljen od Očeta v Svetem Duhu in je tako resnični in večni evangelizator. »Duh Gospodov je nad menoj, ker me je mazilil, da prinesem blagovest ubogim« (Lk 4,18). To Kristusovo poslanstvo, to novo gibanje, se nadaljuje v prostoru in času skozi stoletja in na vseh celinah. To gibanje, ki izhaja od Očeta, prinaša v moči Duha veselo oznanilo ubogim vseh časov, ubogim v materialnem, kakor v duhovnem pomenu. Cerkev je prvo in potrebno orodje pri tem Kristusovem delu, saj je z njim združena kot telo z glavo. »Kakor je Oče mene poslal, tudi jaz vas pošiljam« (Jn 20,21). Tako je rekel Vstali svojim učencem in ko je dihnil vanje, je dodal: »Prejmite Svetega Duha« (v. 22). Bog je po Jezusu Kristusu prvi evangelizator sveta. Kristus sam pa je hotel svoje poslanstvo posredovati Cerkvi. To je storil in še nadaljuje vse do konca sveta tako, da izliva Svetega Duha na svoje učence, torej istega Duha, ki je prišel Nadenj in je ostal v Njem med vsem njegovim zemeljskim življenjem ter mu dajal moč, da oznani jetnikom oproščenje in da slepim vrne vid, da izpusti zatirane na prostost, da oznani leto, ki je ljubo Gospodu (prim. Lk 4,18-19).