23. NEDELJA MED LETOM – ANGELSKA NEDELJA

23. NEDELJA MED LETOM – ANGELSKA NEDELJA

OZNANILA

(6. september 2020)

  • V torek je praznik Marijinega rojstva – mali šmaren. Skupaj bomo rojstni dan naše Matere praznovali pri večernem bogoslužju ob 19. uri.
  • V torek se začne tudi redna kateheza – verouk. Prav tako bo v torek in sredo med 15. in 18. uro vpis otrok h katehezi. Vpis bo tudi v sredo dopoldne med 10. in 12. uro za tiste, ki ste popoldne v službi. Vsekakor v tem tednu starši, ne sami otroci, opravite vpis, ki je letos še posebej obvezen, zaradi posebnih razmer. Če ne gre drugače, tudi izven navedenega časa, le prevarite, če sem v pisarni, da vas lahko sprejmem. Brez vpisa s potrebnimi podatki in podpisom staršev, otrok v nadaljevanju ne more obiskovati verouka.
  • V torek bo tudi prvo srečanje skupine Sožitje in sicer ob 17. 15.
  • V četrtek bo prva redna seja Župnijskega pastoralnega sveta, ki se začne s sv. mašo.
  • V petek bo po sv. maši srečanje župnijske Karitas.
  • V soboto bo sv. maša ob 18. uri in sicer poročna, kot smo slišali v oklicih.
  • Danes teden bo katehetska nedelja. Takrat ste starši skupaj z otroki še posebej povabljeni k sv. maši ob 10. uri. Otroci prinesejo šolske torbe, glasbene instrumente ali športne rekvizite. Na razpolago bodo tudi blagoslovljeni kemični svinčniki z gravuro svetopisemskega citata.
  • V nedeljo, 20 septembra bomo imeli skupno praznovanje zakonskih jubilejev, ki letos obhajate okrogle obletnice zakonskega življenja od 10 let naprej. Ker ne želimo ustvarjati kakršnega koli pritiska zaradi morebitnih pomislekov zaradi korona virusa, jubilante preprosto vabim, da sporočijo svojo navzočnost pri sv. maši ob 10. uri. Bomo letos poenostavili praznovanje in ga prilagodili razmeram. Kljub temu pa je lepo in prav, da tudi letos tega pričevalskega dogodka ne izpustimo.
  • Kolikor morete, vas vabim, da najprej v svojih mislih, nato pa tudi med svojimi bližnjimi ustvarjate ozračje zaupanja. Ne bojte se gneče v cerkvi, držite pa se navodil. Prostora je za vse. Ko se zdi, da so klopi že precej zasedene, poglejte naprej, v prednje vrste, kjer je skoraj vedno še prostor. Rezerva je tudi Terezijana, kapela, preddverje. Seveda mora vsak odločitev sprejeti sam.

DUHOVNA SPODBUDA

»Resnično, povem vam:

Kar koli boste

zavezali na zemlji,

bo zavezano v nebesih, in kar koli boste

razvezali na zemlji,

bo razvezano v nebesih.

Povem vam tudi:

Ako se na zemlji

dva izmed vas zedinita

v kateri koli prošnji,

jima bo vse storil moj Oče,

ki je v nebesih.

Kajti, kjer sta dva ali so trije

zbrani v mojem imenu,

tam sem jaz

sredi med njimi.«

(Mt 18,19–20)

»Če tvoj brat greši,

pojdi in ga posvari na štiri oči.

Če te posluša, si pridobil svojega brata.«

Mt 18,15

Drugega skorajda ni slišati: »Glej, imam kup napak, ampak eno dobro lastnost pa imam: vse povem v obraz.«

Toda zelo redko najdeš koga, ki ima toliko poguma, da naravnost opomni brata, ki ravna  napačno. Pravzaprav je to skoraj nemogoče.

Govoriti za hrbtom je najbolj razširjen šport. V vseh okoljih. Tudi krščanskih. Da ne govorimo o cerkvenih: zakristije, samostani, kurije …

V prvih stoletjih Cerkve je bratsko opominjanje štelo med zadostilna dela ljubezni.

»Po krivici sem slabo ravnal z nekim revežem. Jutri bom šel k tistemu kristjanu, ki se ne obnaša lepo, in ga z ljubeznijo, vendar odkrito opomnil.«

To prakso bi morali znova uvesti: »Izgubil sem potrpljenje s kolegi. Jutri bom šel k tistemu kristjanu, k tistemu župniku, k tistemu svojemu sorodniku, k tisti redovnici, ki se ne obnašajo  lepo, in jih opomnil.«

Tako bi se izognili, med drugim, mnogim spovedim, ki jih ljudje opravijo samo zato, da jih opravijo, in ravno tolikim obhajilom, ki jih prejmejo s preveč lahkim srcem.

T. Lasconi, 365+1 dan s Teboj