SVETO TRIDNEVJE PRI NAS

SVETO TRIDNEVJE PRI NAS

Dragi bratje in sestre,

še eno sveto tridnevje velikonočnih praznikov bomo obhajali brez javnih bogoslužij. Letos imamo to prednost, da cerkve ostajajo odprte čez dan za osebno molitev, na veliko noč pa boste lahko prišli k sv. obhajilu. Po priporočilu škofov, naj bi v družinah opravili bogoslužja, kot so blagoslov ognja, blagoslov jedi in besedna bogoslužja.

VELIKA NOČ V IVANČNI GORICI

  • Cerkev je čez dan v času praznikov odprta za osebno molitev. Če bi kdo še rad opravil sv. spoved, ali prejel sv. obhajilo izven  časa, ki je predviden po prenosih botoslužij, naj me pokliče /041 696 535/.
  • Iz naše cerkve bodo prenosi vseh bogoslužij po urniku, kot je v Krmarju.
  • Na veliko soboto lahko verniki za osebno molitev pridejo v cerkev med 10. in 17. uro. Kdor želi prejeti blagoslov jedil v cerkvi, bodo med 11. do 16. uro vsako polno uro preprosti blagoslovi tistih košaric, ki bodo takrat v cerkvi. Za zadnji blagoslov, ob 16. uri, bo tudi prenos iz naše cerkve in takrat lahko jedi blagoslovite doma z blagoslovljeno vodo.
  • Na veliko noč bo pri nas samo vstajenska sv. maša ob 8. uri, nato sledi velikonočni zajtrk. Od 9 do 11.30 ure bo v cerkvi možnost prejema sv. obhajila. Takrat bo tudi priložnost za »velikonočni ofer«.
  • Na velikonočni ponedeljek bo prenos sv. maše ob 9. uri. Čas za sv. obhajilo v živo bo še eno uro po bogoslužju.
  • Na belo nedeljo, ki je tudi nedelja Božjega usmiljenja, pa bo prenos sv. maše ob 10. uri. Čas za sv. obhajilo v živo bo še eno uro po bogoslužju.

V preddverju cerkve je na razpolago blalgoslovljena voda in podobice za kratek blagoslov velikonočnih jedi doma.

Tam je tudi dvojna velikonočna številka Družine.

Želim vam, dragi prijatelji, da bi kar se da doživeto okusili da je Kristus zares je vstal!

Pred nami je velika noč, ko bomo lahko skupaj zrli vstalega Kristusa. Premagal je greh, zlo in smrt ter dal smisel vsemu našemu življenju in delovanju. Združeni z Njim in v Njem bomo tudi mi zmogli sredi stisk sedanjega časa, ki ga povzroča pandemija covid-19, vstajati in iti naprej. On je z nami v naših galilejah.

Blagoslovljeno veliko noč,

vaš župnik Jurij

BLAGOSLOV JEDIL NA VELIKO SOBOTO DOMA

ZAČETNI OBRED

Obred začnemo s primerno pesmijo in znamenjem križa.

Vsi: V imenu Očeta in Sina in Svetega Duha. Amen.

Bralec: K blagoslovu smo se zbrali, ker verjamamo, da nam Bog stoji ob strani. Na današnji dan naša družinska miza postaja oltar. Ko se bomo zbirali ob njem, naj ne uživamo samo v dobri hrani, ki jo sprejemamo s hvaležnostjo, ampak tudi v molitvi, v spoštljivih in resničnih pogovorih, ki naj bogatijo naše obede.

 BOŽJA BESEDA

 Iz svetega evangelija po Luku (9,11b-17).

Tisti čas je Jezus govoril množici o Božjem kraljestvu ter ozdravljal vse, ki so bili potrebni ozdravljenja. Medtem se je dan začel nagibati. Pristopili so dvanajsteri in mu rekli: »Odpústi množico, naj gre v bližnje vasi in zaselke, da prenoči in si najde živeža; tukaj smo na pustem kraju.« Dejal jim je: »Dajte jim vi jesti!« Oni pa so rekli: »Nimamo več kot pet hlebov in dve ribi, razen če gremo in kupimo hrano za vse to ljudstvo.« Bilo pa je okoli pet tisoč mož. Dejal je svojim učencem: »Posedite jih v skupinah približno po petdeset.« Storili so tako in vse posedli. Tedaj je vzel tistih pet hlebov in dve ribi, se ozrl v nebo, jih blagoslovil, razlomil in dajal učencem, da so jih delili med množico. Vsi so jedli in se nasitili. Pobrali so, kar jim je ostalo, in tega je bilo za dvanajst košar koščkov.

Voditelj (oče ali mama): To je Kristusov evangelij.  Vsi: Hvala tebi, Kristus.

Voditelj: Molimo skupaj Gospodovo molitev Oče naš….

 BLAGOSLOVNA MOLITEV

Nad kruhom ali potico.

Molimo.

Gospod Jezus Kristus, živi kruh večnega življenja, blago+slovi, prosimo, ta kruh, kakor si blagoslovil pet hlebov v puščavi. Po njem naj prejmejo tvoji verniki, ki ga bodo uživali, dušno in telesno zdravje in naj se veselijo tvojega vstajenja, ki živiš in kraljuješ vekomaj.

Vsi: Amen.

Nad mesom

Molimo.

Nebeški Oče, prosimo te, blago+slovi to meso, ki nas spominja na Kristusa, našega Gospoda. On je pravo velikonočno Jagnje, darovano za naše grehe. Premagal je smrt in s teboj živi in kraljuje vekomaj.

Vsi: Amen.

Nad pirhi

Molimo.

Gospod Jezus, tvojo smrt oznanjamo in tvoje vstajenje slavimo. Prosimo te, blago+slovi te pirhe. Ko jih bomo uživali, se bomo spominjali tvojega vstajenja. Ki živiš in kraljuješ vekomaj.

Vsi: Amen.

Nad hrenom

Molimo.

Gospod, naš Bog, prosimo, blago+slovi te korenine hrena, ki smo jih odbrali od bogatih sadov naše zemlje. Verujemo, da je Kristusovo vstajenje za nas začetek novega življenja. Naj v nas vedno bolj raste, se krepi in prinaša stoteme sadove. Po Kristusu, našem Gospodu.

Vsi: Amen.

Voditelj molče pokropi jedila z blagoslovljeno vodo.

Voditelj: Vsemogočni Bog naj nas v svoji dobroti blagoslovi in nam da zveličavne modrosti.

Vsi: Amen.

Voditelj: Vedno naj nas brani z nauki vere in nam pomaga, da bomo vztrajno delali dobro.

Vsi: Amen.

Voditelj: Naše življenje naj usmerja k sebi in nam pokaže pot miru in ljubezni.

Veliki četrtek:

Obredi Velikega petka – križev pot:

Velika sobota – blagoslov jedil:

Velikonočna Vigilija:

Velika Noč: