Romanje – romarski biseri Južne Italije, Dubrovnik in Medžugorje

Romanje – romarski biseri Južne Italije, Dubrovnik in Medžugorje

Župnija Ivančna Gorica in Aritours vas vabita na romanje

Na poti med nasadi oljk in modrino morja, prelivajočega se v nebo, odkrivamo varna sidrišča človekovega  kulturnega ustvarjanja.  Obdelovanje zemlje okoli stožičastih trulov in molitev v starodavni baziliki velikega dobrodelnika Miklavža so prebivalci dna italijanskega škornja vedno združevali v nedeljivo celoto. Spremljalo pa jih je tudi zlo in prav zaradi pomoči v boju zaper to si je eno od votlin za svetišče izbral nadangel Mihael. Pater Pij je bil stoletja kasneje njegov zvesti sodelavec in je priprošnjik v stiskah še danes. Vsemu temu se pridružuje eno najstarejših svetišč evharističnega čudeža, ter Marijino svetišče z nazareško hišico.

Program

16. – 20. 6. 2022 duhovni vodja: župnik g. Jurij Zadnik

1. dan: Ivančna Gorica – Loreto – San Giovanni Rotondo

Odhod avtobusa v jutranjih urah iz dogovorjenih krajev. Vožnja v Italijo in s krajšimi postanki mimo Benetk, Bologne ter Ancone v LORETO. Mesto slovi kot največje in najbolj priljubljeno Marijino romarsko središče Italije. V mogočni baziliki stoji Nazareška hišica, o kateri pripoveduje izročilo, da so jo sem prinesli angeli iz Nazareta in da je v njej bivala Sveta Družina. Maša ter sprehod po trgu Matere božje, kjer se bohotijo mogočni vodomet in številne palače, delo slavnih italijanskih stavbenikov. Nadaljevanje vožnje ob obali Jadranskega morja v SAN GIOVANNI ROTONDO. Večerja in nočitev v hotelu.

2. dan: San Giovanni Rotondo – Monte Sant’Angelo

Ves današnji dan je namenjen obisku SAN GIOVANNI ROTONDO. V tukajšnjem kapucinskem samostanu je živel in deloval vse do svoje smrti Francesco Forgione, ki si je redovno ime pater Pij izbral pri 23. letih, ko je bil posvečen v duhovnika. Skoraj vse življenje je nosil stigme – znamenja Kristusovih ran in je bil izredno priljubljen spovednik. Leta 1999 ga je papež Janez Pavel II. po enem najkrajših postopkov v zgodovini Cerkve razglasil za blaženega in nato leta 2002 za svetnika. Obiščemo svetnikov grob v kripti nove moderne cerkve, katere hodnik in grob je z veličastnimi mozaiki obogatil jezuit p. Marko Rupnik. Ogledamo si še staro samostansko cerkev in muzej s spominsko sobo. Tekom dneva pristopimo še h križevemu potu ter obiščemo tamkajšnjo bolnišnico »hišo lajšanja trpljenja«. Pozno popoldne vožnja v kraj MONTE SANT’ANGELO in ogled romarske cerkve sv. Mihaela, kjer je prvo svetišče stalo že v davnem 5. stol., ko se je nadangel Mihael prikazal krajevnemu škofu. Vrnitev v San Giovanni Rotondo ter večerja in nočitev v hotelu.

3. dan:  San Giovanni Rotondo – Alberobello – Bari – ladja

Po zajtrku vožnja v osrčje čudovite Apulije, v slikovito pokrajino Trulli, ki slovi po istoimenskih nenavadnih stožčastih bivališčih, ki jih občudujemo v mestecu ALBEROBELLO. Po ogledih vožnja v apuljsko prestolnico BARI, ki je bil v preteklosti središče bizantinske oblasti v Italiji. Še posebej znamenito je to mesto za otroke, saj je tukaj pokopan njihov veliki dobrotnik sv. Miklavž. V srcu starega mestnega jedra, kjer se srečamo z že skoraj arabskim vrvežem, stoji mogočna bazilika sv. Nikolaja, ki so jo zgradili v 11. stol., da bi vanjo pokopali svetnikove posmrtne ostanke. Po maši v kripti ob svetnikovem grobu, si ogledamo bogato opremljeno notranjost z veliko dragocenostmi: ciborij iz 12. stol., škofovski prestol in lepe freske. Sledi kratek sprehod po mestu ter večerja v eni izmed mestnih restavracij, nato vkrcanje na ladjo in namestitev v dvoposteljnih notranjih kabinah. Nočna vožnja čez Jadransko morje.

4. dan:  Dubrovnik – Medžugorje

Jutranji pristanek ladje v DUBROVNIKU. To izjemno mesto, obdano z mogočnim obzidjem, je bilo zasnovano že v 7. stol., današnjo podobo pa je dobilo v 15. stol. V Dubrovniku je vse zgodovina, vse znamenitost, na vsakem koraku te preseneti razkošna in nevsiljiva lepota. V mesto stopimo skozi vrata v odlično ohranjenem obzidju, kjer stoji kip zaščitnika Dubrovnika sv. Blaža. Med sprehodom po znamenitem Stradunu in živahnih uličicah do glavnega trga si ogledamo glavne mestne znamenitosti. Po končanih ogledih nadaljevanje poti ob morju in naprej po dolini reke Neretve do MEDŽUGORJA, kamor prispemo v popoldanskih urah. Po nastanitvi v dobrem penzionu se povzpemo na Crnico, kjer se je Marija prvič prikazala otrokom, zvečer pa se pridružimo zbrani množici v farni cerkvi pri večerni molitvi rožnega venca in pri skupni maši. Večerja in nočitev.

5. dan:  Medžugorje – Ivančna Gorica

V zgodnjih jutranjih urah vzpon na Križevac, visok hrib nad vasjo, kjer stoji velik križ, postavljen ob 1900. obletnici Kristusove smrti. Med vzponom proti vrhu opravimo pobožnost križevega pota. Zajtrk in maša. Preostanek dopoldneva prosto za osebne pobožnosti, nakup spominkov,…Po kosilu se odpravimo na pot proti domu. Mimo Splita in Zagreba se v kraj odhoda vrnemo v poznih nočnih urah

CENA: 479 EUR (ob prijavi 40 oseb)

V ceno je vključeno: avtobusni prevoz po programu, cestnine in parkirnine, 2 polpenziona v hotelu 3* (dvoposteljne sobe, TWC), 1 polni penzion v dobrem penzionu v Medžugorju, 1 večerja v Bariju, zajtrk na ladji, vožnja z ladjo na relaciji Bari–Dubrovnik, namestitev v dvoposteljnih notranjih kabinah na ladji, luška taksa, vsi zunanji ogledi po programu, lokalni vodnik v Dubrovniku, lokalni avtobusni prevoz v San Giovanni Rotondo, avdio guide sistem (slušalke), duhovno in strokovno vodstvo, organizacija in izvedba romanja, nezgodno zavarovanje in DDV.

Možno doplačilo: enoposteljna soba 120 EUR.

Odstopnino v znesku 21 EUR vam nudimo v kolikor bi zaradi bolezni, smrti v družini ali višje sile  potovanje morali odpovedati. Ob predložitvi uradnega pisnega potrdila vam vrnemo vsa vplačila, obdržimo le plačilo zavarovanja in administrativne stroške. Če se odločite zanjo, mora biti vplačana skupaj z akontacijo. Vsako naknadno sklepanje zavarovanja je neveljavno. Če potnik ne prične potovanja na dan, ki je določen kot začetek potovanja in tega pred začetkom ne odpove, nima pravice do uveljavljanja vračila vplačil na osnovi plačane odstopnine.

Način plačila: 100 EUR ob prijavi, možnost odplačevanja na obroke brez obresti.

REZERVACIJE in PRIJAVE:

  • jurij.zadnik@rkc.si ali 041 696 535
  • info@aritours.si ali 02 252 16 19

Splošni pogoji so sestavni del programa in so objavljeni na spletni strani www.aritours.si