Obvestilo – novi pogoji obiska svetih maš in verouka

Obvestilo – novi pogoji obiska svetih maš in verouka

Dragi bratje in sestre,

zaradi spreminjajočih se razmer so bili na državni ravni v zadnjem času sprejeti nekateri odloki, ki vplivajo na naše župnijsko življenje povezano z obiskom cerkve in verouka. Ključni poudarki so v nadaljevanju. Povzetek vsega pa je, da ob izpolnjevanju pogojev PCT ni omejitev, oziroma so nekatera pravila še bolj sproščena. Dokler bo tako, lahko vse župnijske dejavnosti potekajo naprej nemoteno.

Razlaga vladnega odloka o izpolnjevanju PCT-pogojev za opravljanje verske dejavnosti in stanje v naši župniji:

Za obisk bogoslužij (sv. maš in drugih dogodkov v cerkvi) je potrebno spoštovati pogoje PCT (preboleli, cepljeni ali testirani).
V primeru, da pride do inšpekcijskega nadzora in izreka kazni, kazen plača vernik, ki krši pogoj PCT, župnik osebno kot odgovorna oseba in župnija kot pravna oseba.
Znotraj cerkva se v primeru upoštevanja PCT lahko odpravi pogoj razdalje 1,5 metra pod pogojem, da vsi prisotni nosijo zaščitne maske.
Če je zagotovljena medosebna razdalja vsaj 1,5 metra med duhovnikom, bralcem oz. govornikom ter verniki, lahko duhovnik in bralci govorijo ali berejo tudi brez maske.
Za otroke nad 15 let velja samotestiranje (kakor za šolo) tudi za udeležbo pri bogoslužju.
Za udeležence osnovnošolske kateheze, tj. za veroučence, veljajo isti pogoji testiranja kot v osnovni šoli (test za šolo velja tudi za verouk in obisk bogoslužja, kar pa je po novem odloku preseženo, saj je starostna meja pogoja PCT 15 let).

Dragi prijatelji,
pogumno, a spoštljivo in obzirno do pravil, predvsem pa do bližnjih. Tako lahko ostajamo skupaj na poti vere tudi v živo.

Vaš župnik Jurij