2. NEDELJA PO BOŽIČU

3. januar 2001

OZNANILA

  • V tem tednu so večerne sv. maše še ob 18. uri.
  • Tudi v sredo, na praznik Gospodovega razglašenja, 6. januarja. V torek bo 3. sveti večer. Na praznik Svetih treh kraljev pa otroci lepo vabljeni, da prinesejo svoje šparovčke narejene iz adventnega koledarja, v katerem so zbirali darove za lačne otroke.
  • Prav je, da še enkrat pohvalimo tudi trikraljevsko akcijo, ki jo je izpeljala naša katehistinja ReNata z dvema koledniškima skupinama naših otrok. Kljub zahtevnim razmeram so za projekte naših misijonarjev zbrali 800€, ki so že v misijonskem središču Slovenije. Na njihovi FB strani pa je objavljeno tudi poročilo našega koledovanja, ki si ga sicer lahko ogledate tudi na naši spletni strani. V sredo pa zbiramo denar za lačne otroke.
  • V petek, 8. januarja bo obisk bolnikov na domovih. Kdor želi prejeti popotnico za blagoslovljeno novo leto, naj to sporoči v župnišče.
  • V petek bo ob 18.30 priprava na sv. krst. Tisti, ki želite kmalu krstiti otroka, pa še niste imeli priprav, se dogovorite tako za pripravo, kot za sv. krst. Sedaj je to mogoče, ne vemo pa, koliko časa bo še tako.
  • Cerkev 9. in 16.  januarja čistijo iz Ulice talcev. Hvala razširjeni družini Struna iz Poti v gozd za temeljito čiščenje zadnja dva tedna.
  • Prihodnjo nedeljo izide nov Krmar. Za tri tedne je na razpolago še 12 prostih mašnih namenov.
  • Zahvala za božične praznike: Družini Hernec za postavitev jaslic v cerkvi, Boštjanu Bregarju za smreke, Tomažu in Martinu za postavitev lučk, Darinki in Joži za okrasitev cerkve, Ingrid in Martinu za orglanje, pevskemu duetu Katarina Zorec in Matej Vovk za vrhunsko glasbeno obogatitev prazničnih bogoslužij in vsem, ki nas v teh časih, ko je cerkev skoraj prazna, podpirate s svojimi darovi. Vsem Bog povrni.
  • Kar se obiska sv. maš tiče, je praksa pokazala, da je v cerkvi praviloma pri vseh bogoslužjih dovolj prostora za še kakšnega posameznika ali družino. Še posebej to velja za sv. maše, ki se tudi prenašajo na joutube kanalu. Pred prazniki smo zaradi petja dali navodilo, da so pri teh mašah lahko samo liturgični sodelavci. Odslej bomo imeli samo orgelsko spremljavo, brez petja, ker tako zahtevajo pravila NIJZ, zato vendarle lahko pride več ljudi v cerkev. Škoda je, če bi nekdo rad bil navzoč, v celi cerkvi pa je navzočih le nekaj ljudi.
  • Pogumno in z blagoslovom v nove izzive mladega leta.  

LETOŠNJE JASLICE V KAPELI

DUHOVNA SPODBUDA

Misli papeža Frančiška

Bogoslužje današnje nedelje nam v Predgovoru (Prologu) Janezovega evangelija ponudi globlji pomen Jezusovega rojstva. On je Božja Beseda, ki je postala meso in postavila svoj »šotor«, svoje bivališče med ljudmi. Evangelist piše: »In Beseda je meso postala in se naselila med nami« (Jn 1,14). V teh besedah, ki nas ne prenehajo čuditi, je vse krščanstvo. Bog je postal smrten, krhek kakor mi, je z nami v vsem delil našo človeško pogojenost, razen greh. Vzel pa je nase naše, kot bi bili njegovi. Vstopil je v našo zgodovino in v polnosti postal Bog z nami. Jezusovo rojstvo nam torej pokaže, da se je Bog hotel pridružiti vsakemu moškemu ter vsaki ženski, vsakemu od nas, da bi nam posredoval svoje življenje ter svoje veselje.

Tako je Bog, Bog z nami, Bog, ki nas ljubi, Bog, ki hodi z nami. To je sporočilo božiča: Beseda je postala meso. Tako nam božič razodeva neizmerno Božjo ljubezen do človeštva. Od tu tudi izhaja navdušenje ter upanje kristjanov, ki kljub naši revščini vemo, da nas ljubi, obiskuje ter spremlja Bog. Na svet in zgodovino gledamo kot na kraj, po katerem hodimo skupaj z Njim, ki je med nami, v smeri novih nebes in nove zemlje. Z Jezusovim rojstvom se je rodilo novo upanje, se je rodil nov svet, pa tudi svet, ki se lahko vedno prenavlja. Bog je vedno navzoč in dviguje nove ljudi, očiščuje svet greha, ki bi ga sicer postaral in pokvaril. Čeprav človeško zgodovino pa tudi vsakega od nas zaznamujejo težave in slabosti, nam vera v Učlovečenje pravi, da je Bog solidaren s človekom in njegovo zgodovino. Ta Božja bližina človeku, vsakemu človeku, vsakemu od nas, je dar, ki nikoli ne zaide! On je z nami! On je Bog z nami! In ta bližina nikoli ne zaide! To je torej veselo sporočilo božiča: božja luč, ki je obsijala srci Device Marije ter svetega Jožefa, ter vodila korake pastirjev in modrih, sveti tudi danes za nas.

V skrivnosti učlovečenja Božjega Sina pa je tudi vidik, ki je povezan s človeško svobodo, s svobodo vsakega od nas. Dejansko je Božja Beseda postavila svoj šotor med nami grešniki, potrebnimi usmiljenja. Vsi mi moramo pohiteti, da prejmemo milost, ki jo On ponuja. Nasprotno pa, nadaljuje Janezov evangelij: »a njegovi ga niso sprejeli« (v. 11). Tudi mi ga večkrat zavračamo, raje ostajamo zaprti v naše zmote ter v tesnobi naših grehov. Toda Jezus ne odneha in ne preneha ponujati samega sebe in svojo milost, ki nas rešuje. Jezus je potrpežljiv. Zna čakati. Vedno nas čaka. To je sporočilo upanja, sporočilo zveličanja, tako starodavno in vedno novo. Poklicani smo z veseljem pričevati to sporočilo evangelija življenja, evangelija luči, upanja in ljubezni. To je Jezusovo sporočilo: življenje, luč, upanje, ljubezen.

Marija, Božja Mati in naša nežna Mati naj nas vedno podpira, da bomo ostali zvesti krščanski poklicanosti in bomo lahko uresničili želji po pravičnosti in miru, ki ju nosimo v sebi od začetka tega novega leta.

KATEHETSKO GRADIVO:

Družinsko molitveno bogoslužje

Duhovne drobtinice (pripravil Jani Družovec)

Video kateheza ob novem letu (pripravila s. Ema Alič)

PESEM in VIDEO o JEZUSU: