12. NEDELJA MED LETOM – 20. junij, 2021

OZNANILA

Teden, v katerega vstopamo, bo potekal v duhu praznika rojstva Janeza Krstnika, ki ga obhajamo v četrtek, 24. junija.

V petek pa je praznik Dan državnosti. Letos bo še posebej slovesen, saj obhajamo 30 letnico svoje države. V spomin na pomenljive zgodovinske dogodke podo potekale po državi in v bližini številne proslave in praznični dogodki. Na Polževem bo tradicionalna sv. maša za domovino in blagoslov obnovljene cerkve Svetega Duha.

V naši župniji pa bomo letošnji jubilej 30 letnice samostojnosti in demokracije slovesno obhajali 4. julija. Ob 10. uri bo maša za domovino, ki jo bo daroval nadškof in metropolit msgr. Stanislav Zore ob navzočnosti vikarja slovenske vojske, prvega vikarja, Jožeta Pluta in drugih. Navzoč bo tudi predsednik vlade g. Janez Janša, obrambni minister g. Matej Tonin ter predstavniki slovenske vojske in brigadirji. Po sv. maši bo blagoslov novega spomenika, ki bo poslej krasil predprostor naše cerkve. To bo 5 m visok umetniško izdelan betonski križ. Hkrati pa bo na pobočju travnika pred cerkvijo tudi jambor s stalno izobešeno slovesnko zastavo. Več o tem boste lahko izvedeli in videli v naslednjih dneh. Nekaj je tudi v novi številki župnijskega lista Krmar.

Bo pa zaradi omenjene slovesnosti letos žegnanje v Spodnji Dragi že naslednjo nedeljo, 27. junija. Danes teden torej ne bo sv. maše ob 10. uri v Ivančni Gorici, ampak samo v Dragi. Lepo vablljeni. Če bo primerno vreme, bo bogoslužje lahko zunaj, pred cerkvijo ob novem oltarju.  

DUHOVNA SPODBUDA

Mr 4,35–41

GOSPODAR SVETA IMA VSE »POD KONTROLO«

Bog je gospodar sveta in vladar ljudi. V Jobovi knjigi Bog ukazuje naravnim silam: »Do sem pojdeš in nič dalje!« Enako pravi tudi človeku, čeprav si mi ljudje domišljamo, da moremo neomejeno gospodariti nad ustvarjenim svetom. Če se človeku kaj malega posreči, že misli, da je ves svet njegov! Ko mlad človek konča šolanje, si domišlja, da je požrl modrost vsega sveta. Tisti, ki imajo za seboj nekaj življenjskih izkušenj, se takim domišljavcem smejejo, češ: kmalu boste spoznali, da je življenje še marsikaj drugega kot tisto, kar ste zvedeli v šoli! Božja modrost, zapisana v psalmih, pravi: »Zakaj hrume narodi in si ljudstva izmišljajo prazne reči? Tisti, ki stanuje v nebesih, se jim smeje!« Bolj modro je priznati Božjo moč in njegovo vednost kot pa se zaganjati zoper njega.

Božja beseda nas spodbuja k veri in zaupanju. Glavna misel razodetja je, da smo v Božjih rokah. Bog, ki obvladuje sile sveta, bo znal pomiriti viharje našega življenja, da se ne bodo obrnili nam v škodo. Pogoj je seveda zaupanje v njegovo bližino, v njegovo nenehno varstvo. Pred odhodom s sveta je Kristus svojim prijateljem učencem obljubil, da bo z njimi do konca sveta. Ni jim obljubil mirnega življenja brez težav in nadlog (mnogi pobožni ljudje mislijo, da bi moral Bog posebej skrbeti za mirno življenje »svojih«), a zagotovil jim je svojo bližino: »Na svetu boste imeli stisko, toda zaupajte: jaz sem svet premagal!« Čeprav je Bog dober in pravičen, dopušča, da trpijo tudi nedolžni, saj celo svojemu lastnemu Sini ni prizanesel.

Prav v Kristusovem trpljenju pa je odgovor na Jobovo vprašanje o trpljenju nedolžnega. Vera v Kristusa pomiri notranje iskanje. Toda vera mora biti močna in živa. Nekdo je lepo povedal: »Težje ko je breme življenja, močnejša mora biti vera.« Jezus nam vzklika: »Ne boj se, samo veruj!«