1. ADVENTNA NEDELJA

29. november, 2020

OZNANILA

  • Advent, nov začetek, veliko pričakovanje. Kljub temu bomo ta teden navzven preživeli podobno, kot prejšnjega.
  • Petek je prvi v mesecu. Dopoldne bo obisk bolnih in stajših na domovih. Po predpisih je to mogoče narediti zelo varno. To bo tudi priprava na božične praznike.
  • Zvečer pa bo ob 18. uri prenos sv. maše iz naše cerkve in nato še krajšega čaščenja – adoracije.
  • V cerkvi pred kioskom je še vedno možno dobiti adventni koledar, s prilogo adventnega šparovčka za pomoč lačnim otrokom, ki je lahko čudovita spodbuda za vso družino. Ob tem, pa dobite čudovito priložnost za osebno srečanje in tiho molitev z Gospodom. On ima vedno čas in kako si želi, da bi nam kaj povedal. Bogu hvala, da imamo cerkev čez dan vedno odprto.
  • Danes blagoslavljamo adventne venčke, mislimo pa že na nabiranje mahu za jaslice. Hvala prvemu, ki je že prinesel lep del »pašnika« za betlehemske poljane.

DUHOVNA SPODBUDA

Prva svečka na adventen vencu je zažarela. Vabi nas k čuječnosti o kateri govori današnji evangelij. Pavel pa nam v drugem berilu sporoča: »Zvest je Bog, ki vas je poklical v občestvo s svojim Sinom Jezusom Kristusom, našim Gospodom.« Ostanimo tudi mi zvesti. Ne le zvesti, naša zvestoba naj iz  dneva v dan raste. Kakor bo plamen na adventnem vencu iz tedna v teden svetlejši, tako naj v naših srcih vedno bolj žari ljubezen in zvestoba, ki naj odsevata v življenje. Nedelja karitas  nas vzpodbuja, da ta naš žar še posebej začutijo tisti, ki so najbolj potrebni topline in vsakršne pomoči.

Mr 13,33–37

BOG PRIHAJA, DA NAS OBOGATI

Ob času preroka Izaija, adventnega klicarja, je bil izvoljeni judovski narod v babilonski sužnosti. To je bila Božja kazen za nezvestobo sinajski zavezi. Judje so to slovesno pogodbo prelahko jemali. Ko je Bog dokazal, da misli resno, so se v sužnosti sklicevali na Božje usmiljenje. Tudi slovenski narod se v sedanjih časih vse bolj odtujuje veri svojih prednikov. Bomo lahko našli toliko ponižnosti in notranje moči, da se bomo kot Judje v preizkušnjah obrnili k Bogu?

Prevladujoče razpoloženje adventnega časa je hrepenenje po Odrešeniku. Štirje adventni tedni ponazarjajo tisočletno hrepenenje človeštva po Odrešeniku. Ob tem naj bi tudi mi sami osebno zahrepeneli po njem. Mnogi so se zadovoljili z majhnimi sodobnimi »odrešeniki« od vsakdanjih skrbi: odrešila sta jih jed in pijača, zadovoljili so se, če so bile potešene druge njihove potrebe. Veliki duhovi, taki, ki peljejo človeško zgodovino naprej, pa so čutili, da je svet okrnjen, da je človek razklan. Čutili so, kar je izrazil prerok Izaija v današnjem prvem berilu: »Postali smo vsi skupaj kakor nečistnik in vsa naša pravična dela kakor umazan obleka.« Že v stari zavezi so taki veliki, Božji ljudje spoznali, da je pravi Bog neskončno dober, da hoče človeku dobro in da vedno On naredi prvi korak k njemu. Odrešenja si nismo zaslužili, podarjeno nam je bilo. To velja za človeštvo, torej velja zame osebno.

Če sprejmemo Jezusa, govori apostol Pavel v drugem berilu, nas vera vanj obogati v vsem. Bog je bogat, hoče samo našo pripravljenost, naše srce. Ne zanima ga naše bogastvo, ampak le naša revščina. Če resnično sprejmemo Boga v svoje življenje, če dejansko verujemo vanj, moramo nujno postati boljši, človeško bogatejši. Bog nas nikoli ne razočara, ne pusti nas praznih. Bog je namreč zvest.

ZA HEC 🙂

Miha pride domov potolčen, z modrim očesom in strganimi hlačami. “Ojej, kaj pa se je zgodilo mojemu srčku?” ga vprša mama. “Tvoj srček je ravnokar pretepel tri sosedove otroke, ker mu stalno govorijo “moj srček.”

GRADIVO ZA 1. ADVENTNO NEDELJO:

Družinsko molitveno bogoslužje

Duhovne drobtinice ob Božji besedi 1. adventne nedelje – video kateheza

V advent – video kateheza za otroke

Nedeljska Božja beseda

Nagovor

Blagoslov adventnega venca

1. OSNOVNOŠOLSKA KATEHEZA

 predlogi za osnovnošolsko katehezo v prihodnjem tednu.

2. ZOOM KATEHETSKI VEČER ZA STARŠE – 3. december 2020 ob 20.00

Vabimo, da starše katehizirancev povabite na Zoom katehetski večer za starše z naslovom Adventno pričakovanje – česa, koga, kako?

Osnovne informacije

Spletna prijavnica

adventno družinsko bogoslužje,

adventni koledar z zgodbami Misijonskega središča Slovenije in izzivi za vsak dan,