KRISTUS KRALJ VESOLJSTVA

KRISTUS KRALJ VESOLJSTVA

34. NEDELJA MED LETOM – 22. november 2020

OZNANILA

Zadnji novembrski teden, ki je tudi zadnji teden cerkvenega leta bo še v znamenju številnih omejitev. Spoštujmo jih, da se trend okužb čim bolj zniža in bomo lahko postopno začeli oživljati tudi skupna srečanja – tudi ob oltarju.

Danes začenjamo teden Karitas. V sredo boste med prenosom koncerta Klica dobrote lahko darovali za družine v stiski. Tudi v preddverju cerkve so zgibanke in dopisnice za pomoč v stiski. Za župnijsko Karitas bo tudi nabirka naslednje nedelje, ki bo nedelja Kartias.

Danes je god sv. Cecilije, zavetnice cerkvene glasbe in njenih izvajalcev. Velika zahvala gre vsem, ki v župniji skrbite za igranje in petje pri bogoslužjih. Naj ti časi, ki nam onemogočajo skupna slavljenja, v nas zbudijo še večjo željo po lepih bogoslužjih, prežetih z našimi glasovi in instrumenti. Danes in v teh dneh še posebej hvala tudi našemu Martinu.

Na razpolago je novi Krmar v katerem so stvari postavljene za en mesec. Kako bodo potekale, pa bo odvisno od stanja epidemije. Vsekakor se bomo sproti obveščali.

V preddverju so na razpolago adventni koledarji za vse otroke in listni stenski koledarji.

Vabim vas k pogumi in iznajdljivosti, ko gre za dela usmiljenja in iskanje Božje bližine, hkrati pa tudi k spoštovanju vsega, kar lahko pomaga pri omejevanju okužb. Jezusov prestol je bil prestol križa, darovanja, neskončne ljubezni.

DUHOVNA MISEL papeža Frančiška:

Dragi bratje in sestre, dober dan! Na to zadnjo nedeljo bogoslužnega leta obhajamo slovesni praznik Kristusa Kralja vesoljstva. Njegovo kraljevanje je v vodenju, služenju, je pa tudi kraljevanje, ki se bo ob koncu časov uveljavilo kot sodba. Danes imamo torej pred nami Kristusa kot kralja, pastirja in sodnika, ki nam kaže kriterije za pripadnost Božjemu kraljestvu. Kateri so ti kriteriji?

Evangeljski odlomek se začne z veličastnim prizorom. Jezus se je obrnil k svojim učencem in rekel: »Ko pride Sin človekov v svoji slavi in vsi angeli z njim, takrat bo sédel na prestol svoje slave« (Mt 25,31). Gre za slovesen uvod v pripoved o vesoljni sodbi. Potem ko je živel na zemlji v ponižnosti in revščini, se Jezus sedaj predstavi v pripadajoči mu božanski slavi, obdan z množico angelov. Celotno človeštvo je zbrano pred njim in On s svojo oblastjo loči ene od drugih, kakor pastir loči ovce od koz.

Tistim, ki jih je postavil na svojo desnico je rekel: »Pridite, blagoslovljeni mojega Očeta! Prejmite v dediščino kraljestvo, ki vam je pripravljeno od začetka sveta! Kajti lačen sem bil in ste mi dali jesti, žejen sem bil in ste mi dali piti, tujec sem bil in ste me sprejeli, nag in ste me oblekli, bolan sem bil in ste me obiskali, v ječi sem bil in ste prišli k meni« (vv. 34-36). Pravični so ob tem presenečeni, saj se ne spominjajo, da bi kdaj srečali Jezusa in toliko manj, da bi mu pomagali na takšen način. Toda On nadalje izjavi: »Kar koli ste storili enemu od teh mojih najmanjših bratov, ste meni storili« (v. 40). Te besede vedno naredijo na nas globok vtis, saj nam razodevajo, do katere točke vse pride Božja ljubezen. Pride do takšne točke, da se poistoveti z nami, toda ne, ko smo v redu, ko smo zdravi in srečni, ne, ko smo pomoči potrebni. In On se na ta skrit način pusti srečati, nam kot berač izteguje roko. Tako Jezus razodene dokončen kriterij svoje sodbe, torej konkretno ljubezen do bližnjega, ki je v težavah. Tako se tudi razodene oblast ljubezni, kraljevo dostojanstvo Boga, ki je solidaren s tistimi, ki trpijo, z namenom, da prebudi povsod drže in dela usmiljenja.

Prilika o sodbi nadaljuje s predstavitvijo kralja, ki odžene proč od sebe tiste, ki se začasa življenja niso zanimali za potrebe bratov in sester. Tudi oni so presenečeni in vprašajo: »Gospod, kdaj smo te videli lačnega ali žejnega ali tujca ali nagega ali bolnega ali v ječi in ti nismo postregli?« (v. 44) S tem so hoteli reči: »Če bi te videli, bi ti zagotovo pomagali!«  Toda kralj jim bo odgovoril: »Česar niste storili enemu od teh najmanjših, tudi meni niste storili« (v. 45). Na koncu svojega življenja bomo sojeni glede na ljubezen, torej glede na naše konkretno prizadevanje ljubiti in služiti Jezusu v naših najmanjših in najbolj pomoči potrebnih bratih in sestrah. Tisti berač, ki izteguje roko, je Jezus. Tisti bolnik, ki ga moram obiskati, je Jezus. Tisti lačni, je Jezus.

Jezus bo prišel ob koncu časov sodit vse narode, prihaja pa k nam vsak dan na različne načine in nas prosi, da ga sprejmemo. Devica Marija naj nam pomaga srečati ga v njegovi Besedi v evharistiji in istočasno v bratih in sestrah, ki trpijo zaradi lakote, bolezni, zatiranja, krivičnosti, da bi ga lahko naša srca sprejela v sedanjosti našega življenja, da bomo od njega sprejeti v večnosti v njegovo kraljestvo luči in miru.

PA ŠE MALO ZA HEC 🙂

Razveseljevanje. Mama je vprašala Tončka, če je danes komu naredil veselje? »Ja, pri teti sem bil celo popoldne. Ko sem odhajal, je bila zelo vesela.«

Mladi zakonci. On govori, ona pa posluša. Kasneje ona govori in jo on posluša. Potem pa oba govorita, pa ju sosedje poslušajo.

Zdravnik pacientu pove, da ima počasen srčni utrip. On pa mu mirno odgovori, da se mu nikamor ne mudi.

Mož pride k zdravniku. Zelo se mu tresejo roke. Zdravnik to vidi in ga vpraša, če veliko pije? On pa mu resno pove, da je prišel k zdravniku, ker ga veliko polije.

Daljša ušesa. Otroka se pogovarjata, kdo ima močnejšega očeta. Prvi pove, da je njegov močnejši. Drugi zahteva potrditev. Prvi v potrditev pokaže, da ima on daljša ušesa.

Nesreča na ledu. Mož ogovori sosedo in ji reče, da je že dolgo ni videl. Ona mu odgovori, da je padla na ledu in je tri tedne ležala. On pa jo začuden vpraša: »A toliko časa vam ni nihče pomagal, da bi vstali?«

GRADIVO za NEDELJO KRISTUSA KRALJA:

Družinsko molitveno bogoslužje

Božja beseda ob nedelji Kristusa Kralja

Video posnetek – evangelij

Pobarvanka spletna, pdf

Križanka (pdf)

Kristus Kralj – Bog mi odpušča

Kristus Kralj – egiptovski Jožef

Kristus Kralj –  izvirni greh

Kristus Kralj – Jezus trta, mi mladike

Kristus Kralj (kateheza)