VELIKA NOČ V IVANČNI GORICI

Dragi bratje in sestre,

mnogi ste te besede dobili že po e-pšti. Hvala za vašo pozornost, ki jo pokažete do župnije in do mene. V tem času smo na nek način še bolj povezani. S svojimi darovi pokažete tudi hvaležnost za duhovnika med vami. Še posebej sem vesel številnih odmevov po e-pošti in SMS-ih na prenos bogoslužja cvetne nedelje (selfiji, fotografije ekranov, ki so oltar iz naše cerkve prinesli v vaš dom). Prisotne so bile tudi solze, pa veselje in pravo navdušenje nad digitalnim vstopom v bogoslužje iz naše cerkve. Ponekod so bile ob ekranu zbrane kar tri generacije. Preprosta je naša snemalna tehnika in za všečnost se nismo posebej trudili, a to smo mi. Domovine, družine, župnije (in župnika) si pač ne izbiramo, ampak nam je to dano, tako, kakršno je.

Pred nami je SVETO TRIDNEVJE, ki se začne z jutrišnjim velikim četrtkom in vrhunec doseže z velikonočno vigilijo.

Na veliki četrtek bo v kapeli izpostavljeno Najsvetejše. Vpisnica na spletni strani sporoča, da ne bo gneče, ki je značilna za trgovine in druga mesta. Še se lahko vpišete v termin, ki bi vam ustrezal. Še enkrat spomnim, da je cerkev vsak dan odprta in da je v njej varno, podobno kot pri vas doma, saj pretežni čas sameva. Tisti redki obiskovalci pa lahko poskrbijo za potrebno varnost. V veži cerkve je na razpolago blagoslovljena voda in podobice za domači blagoslov jedil.

Sicer pa bomo v teh svetih dneh povezani v duhu. Papež in mnogi drugi omenjajo, da bo drugačnost letošnje velike noči priložnost za še globlje doživetje odrešenjske skrivnosti. Zato vam polagam na srce, da skupaj ali sami oblikujete domača bogoslužja. Za otroke in družine je na razpolago mnogo gradiva tudi na spletu, zlasti na portalih Pridi in poglej in Aleteia, ki sta tudi v povezavi na naši spletni strani. Molitev desetke rožnega venca in tistih molitev, ki jih znamo na pamet, pa imamo vedno vsi na razpolago.

Seveda pa nam bo v pomoč tudi sodobna tehnika. Digitalna povezljivost res omogoča veliko možnosti in dokler smo odvisni od tega načina, lahko celo izbiramo, v katero cerkev se bomo vključili. Pomembno pa je, da se odločimo kje bomo in bogoslužje spremljamo v živo. Sv. maša velja kot živ dogodek le, če jo spremljamo v neposrednem prenosu. Posnetki pa že sodijo med oddaje o preteklih dogodkih. Poskušajte kar se da sodelovati, z odgovori, s petjem… V naši cerkvi bo, poleg s. Jaše, vsak dan prisoten še en par, ki bo pomagal pri branju in petju. Prenos preprosto najdete na naši spletni strani v gumbu za prenos v živo.

VELIKA NOČ V IVANČNI GORICI:

  • VELIKI ČETRTEK: Čez dan bo adoracija posameznikov pred Najsvetejšim. Bogoslužje velikega četrtka v spomin na postavitev evharistije in duhovništva bo ob 18. uri.
  • VELIKI PETEK: Strogi post in tihi dan molitve. Ob 15. uri vabljeni k molitvi križevega pota, lahko tudi preko številnih prenosov, npr. radio Ognjišče. Ob 18. uri bo prenos obredov iz naše cerkve. Nato lepo vabljeni k spremljanju križevega pota, ki ga bo v Vatikanu imel papež Frančišek.
  • VELIKA SOBTA: Letos odpade skupni blagoslov ognja in jedil. Ob 14. uri bo prenos blagoslova jedil iz naše cerkve. Ob 20. uri pa bo prenos vigilije.
  • VELIKONOČNA NEDELJA: Ob 8. uri bodo vsi zvonovi v cerkvi vabili k velikonočnemu zajtrku. Ob 10. uri bo prenos velikonočnega bogoslužja. Nato bo na TV prenos blagoslova, ki ga bo papež, po nagovoru in voščilu,  podelil mestu in svetu.

Lepo vabljeni k obisku naše spletne strani, kjer je obilje gradiva in obvestil za lepo praznovanje. Sproti pa stran tudi dopolnjujemo.