Cvetna nedelja

V teh posebnih razmerah vsi stremimno za tem, kako bi prav upoštevali varnostne napotke pred okužbo. Hkrati pa se pred največjim praznikom – VELIKO NOČJO sprašujemo, kako vendarle približati vsebine naše vere.

Najprej še enkrat vabim, da se udomačite z našo prenovljeno spletno stranjo, kjer lahko najdete vse najnujnejše stvari povezane z župnijo, praznovanji in kjer so v spodnjem delu tudi številne povezave na druge pomembne spletne strani. Poskušajte biti iznajdljivi in vsebine na ustrezen način prenesite tudi tistim, zlasti starejšim, ki nimajo dostopa do spleta, da bi bilo lahko kar največ ljudi seznanjenih z možnostjo sodelovanja.

Ob letošnji veliki noči bo naša vera na posebni preizkušnji. Zlasti za tiste, ki so praznike doživljali le ob zunanjih izrazih. Znamenja, kot so butarice, oljke in zelenje ter zlasti jedila za velikonočni zajtrk, so, resnici na ljubo, postranskega pomena. Večina vas bo prikrajšanih za bistvene elemente naše vere kot sta zakrament spovedi in evharistije.

Tako boste lažje razumeli, zakaj duhovniki sedaj ne iščemo najprej alternativ za blagoslov zelenja, za velikonočni ogenj in za blagoslov velikonočnih jedi, ker boste za to lahko poskrbeli sami. O tem in o načinih, kako se boste lahko vključevali v praznovanje VELIKEGA TEDNA boste na tej spletni strani lahko prebrali konec tedna v župnijskem listu Krmar.

Za CVETNO NEDELJO letos v cerkvi ne bo na razpolago oljk. Oljčna vejica mora skozi veliko rok, preden pride do končnega uporabnika (ne vemo pa natančno, koliko časa virus lahko ostane npr. na vejici). In če pomislimo, kako se jih premetava še na zadnji postaji v preddverju cerkve, je razumljivo, da se jim bomo odpovedali. Lepo in prav pa je, če sami poskrbite za butarico ali vsaj vejico zelenja, ki nas bo uvedla v praznovanje cvetne nedelje.

Na cvetno nedeljo, 5. aprila bo ob 10. uri prenos bogoslužja tudi iz naše cerkve. Na začetku bo blagoslov zelenja. Blagoslov bo gotovo segal v vsak dom, kjer boste v ta namen zbrani. Lahko pa v preddverju cerkve dobite tudi blagoslovljeno vodo, s katero tudi sami doma blagoslovite zelenje in na veliko soboto tudi velikonočne jedi. Blagoslovljena voda je v posebni cisterni. Posodico za vodo pa prinesite s seboj.