29. NEDELJA MED LETOM – MISIJONSKA

29. NEDELJA MED LETOM – MISIJONSKA

18. oktober 2020

Dragi bratje in sestre v Kristusu!

Da bi kristjani lahko pripomogli k zajezitvi naraščanja okuženih z boleznijo covid 19, se odpovedujemo skupnim bogoslužjem in katehezi. Ostaja pa duhovna povezava in nekaj oblik, ki nas lahko med seboj in z našim Gospodom dobro povežejo.

Zagotovo je to spletna stran naše župnije, kjer boste lahko prejemali tako sprotna obvestila, kot gradiva za družinsko in če bo potrebno tudi župnijsko katehezo.

Že nekaj nedelj iz naše cerkve prenašamo nedeljske sv. maše za tiste, ki ne morejo v cerkev. Sedaj ste vsi na tem in čudno bi bilo, če bi sedaj s prenosi prenehali. Škofje so sprva v splošnem navodilu sicer odsvetovali prenose maš od vsepovsod in kar tako. V soboto zvečer, 17. 10., pa so navodila tako popravili, da je ne le dovoljeno, ampak priporočeno uporabiti medije za prenos bogoslužij, vključno s sv. mašo. Seveda pod določenimi pogoji, ki pa jih pri nas povsem izpolnjujemo. Zato bo prenos nedeljskih in prazničnih bogoslužij ob 10. uri, morebitne ostale pobožnosti ali nagovori ob prazniku Vseh svetih pa bodo naknadno napovedane.

SVETA MAŠA IN OBHAJILO:

Pomembno je, da smo prisotni v času  neposrednega prenosa. Posnetek je pač samo posnetek in ni več živo dogajanje. Prav je, da si tako uredimo čas in prostor, da bomo res lahko s srcem prisotni. To pomeni, da v tem času ne počnemo drugih stvari in da se tudi oblečemo primerno. Prav je, da tudi s telesnimi držami sodelujemo, se pokrižamo, molimo na glas, pojemo…  Sedaj nam, za razliko od pomladi, tehnika omogoča dostojno sliko in zvok. Bistvena novost pa je ta, da lahko, posamezniki in družne, po prenosu sv. maše pridete v cerkev in prejmete sv. obhajilo. Ob upoštevanju preventivnih ukrepov (razkuževanje, pravilna nošnja maske, ohranjanje razdalje) boste med 11. in 11.30 uro lahko prihajali v cerkev, prejeli evharistično navzočega Jezusa v obhajilu, darovali za cerkev in vzeli domov oznanila in drugo. Dejansko bo šlo za kratek čas in brez gneče, zaradi česar ni nevarnosti okužbe.

V preddverju cerkve je na razpolago blagoslovljena voda v stekleničkah za domov. Dobro je zaupati v moč blagoslova, ki prihaja tudi po »žegnani vodi« in nas varuje hudega. Prostovoljni prispevek za stekleničko lahko oddate v nabiralnik pred kioskom.

Pred kioskom so na razpolago podobice z molitvijo za zdravje.

V preddverju bodo na razpolago tudi nagrobne sveče Slovenske Karitas. Del priporočene cene 1,5 eura gre za ljudi v stiski.

Na razpolago so tudi naše lesene svečke. Prostovoljni dar zanje bo za poplačilo stroškov nabave kamere in računalnika za prenos bogoslužij iz naše cerkve.

Cerkev in kapela bosta načeloma odprti čez dan skozi ves teden, zagotovo pa od 17. do 19. ure.

V teh dneh obhajamo devetdnevnico v čast sv. Janezu Pavlu II., ker je v četrtek, 22. oktobra njegov god. Ta dan bo ob 18. uri neposreden prenos molitve ob relikviji sv. papeža in nato ob 19. uri sv. maše iz naše cerkve. Spominu na velikega pastirja Cerkve našega časa bo posvečeno tudi nedeljsko bogoslužje 30. nedelje med letom, 25. oktobra ob 10. uri.

Če bi kdo želel med tednom prejeti sv. obhajilo ali sv. spoved, naj se najavi.

Želim vam, da ostanete zdravi, bolnim, čim prejšnje okrevanje, vsem pa zaupanja, da je v tem času Gospod še posebej z nami. Da bi le razbrali, kaj nam vsi ti dogodki sporočajo.

Božjega blagoslova in Marijinega varstva želim vsem,

vaš župnik Jurij