VSI SVETI

 1. november

OZNANILA

Danes je zapovedani praznik vseh svetih. V teh posebnih razmerah smo povabljeni, da se izogibamo gneči, zato po naročilu škofov ne bo običajnih obredov na pokopališču z ljudstvom. Pri nas bo blagoslov pokopališča in grobov naših rajnih ob 16.45, kar bodo oznanili tudi zvonovi.

Ob 17.00, ki je običajna ura, ko na vse svete pri nas molimo vse dele rožnih vencev, bo iz naše cerkve prenos molitve za rajne. Tako bomo lahko povezani tudi v sliki in zvoku, vsekakor pa se povežimo v duhu.

V ponedeljek je praznik spomina vseh vernih rajnih. Ob 18.00 se bomo povezali z molitvijo rožnega venca, pri kateri se spominjamo vernih rajnih ter prosimo za duše v vicah, da bi dosegle nebeško srečo. Slovenski škofje vabijo vernike, da se na dan vseh vernih rajnih spomnijo dragih pokojnih z molitvijo rožnega venca ali vsaj ene desetke. Kdor želi in more se lahko preko youtibe kanala poveže tudi z molitvijo, ki jo bomo prenašali iz naše cerkve. Sledila bo še sv. maša.

Sv. obhajilo lahko tudi ta dan prejmete po sv. maši.

 • Slovenski škofje vabijo vse katoličane in druge, da v petek, 6. novembra 2020, molijo in se postijo za prenehanje epidemije. Izkušnja vere nas uči, da so naši predniki na velike preizkušnje vedno odgovarjali z ljubeznijo do bolnikov in poglobitvijo vere. Škofje zato vabijo k molitvi in postu z namenom prenehanja epidemije, solidarnosti z bolniki in njihovimi družinami ter v znamenje podpore zdravstvenim delavcem pri premagovanju te bolezni. Ob 19. uri bo prenos molitve iz naše cerkve.
 • Danes teden bo zahvalna nedelja. Kljub epidemiji imamo nešteto razlogov za hvaležnost. Kdor more, lahko svoje darove prinese v petek v preddverje cerkve, da jih pripravimo za podnožje oltarja.
 • Sv. obhajilo je ob nedeljah v cerkvi redno na razpolago od 11. do 12. ure, dokler ni sv. maš z ljudstvom.
 • V preddverju so na razpolago sveče Karitas, s katerimi pomagate tudi ljudem v stiski in naše lesene svečke, tam je tudi blagoslovljena voda in župnijski list Krmar. Seveda pa lahko darujete tudi za cerkev oz. župnijske potrebe. Hvala tudi tistim, ki ste dar nakazali na župnijski TRR.  
 • Lepo praznovanje dneva vseh svetih in spomina na verne rajne, ki se prepletata med seboj in z našim življenjem, če le zmoremo gledati z očmi vere.

DUHOVNA SPODBUDA

Na današnji dan Cerkev že nad 1200 let obhaja praznik Vseh svetnikov. Prvo pričevanje, da so v Rimu praznik vseh svetnikov obhajali na 1. november, imamo že iz časa okoli leta 800. Od tam se je praznovanje preneslo v Francijo, Nemčijo in Španijo. Misel o prazniku vseh svetnikov – ne samo mučencev, ki so se jih spominjali že v prvih krščanskih stoletjih – je dobila oprijemljiv izraz, ko je papež Gregor III. okoli leta 740 pri sv. Petru v Rimu posvetil posebno kapelo v čast Odrešeniku, njegovi Materi, apostolom, mučencem in vsem svetnikom. Gregor IV. pa je leta 827 ukazal, naj se 1. novembra v vesoljni Cerkvi slovesno praznuje spomin vseh svetnikov. Kot razlog, zakaj je Cerkev uvedla ta praznik, navajajo predvsem dvoje. Prvi razlog je: število svetnikov je tako naraslo, da ni bilo več mogoče spominjati se vsakega posebej pri bogoslužju. Drugi razlog pa je ta: na praznik vseh svetnikov naj bi popravili, kar med letom na praznike svetnikov po nemarnosti opustimo.

Praznik vseh svetnikov je predvsem praznik majhnih, preprostih, neznatnih svetnikov, ki so ‘utonili’ v množici svetih. Vsak dan v letu imamo na koledarju imena svetnikov, ki jih je Cerkev kot take uradno razglasila, danes pa se spominjamo: tistih milijonov mater, ki so se posvetile ob svojih otrocih in družinah, med štirimi stenami doma; tiste množice mož, ki so zvesto izvrševali svojo službo v tovarni, v pisarni, za prodajalno mizo, na polju; tistih številnih študentov in mladih delavcev, ki jih je Bog poklical sredi najlepših načrtov in sredi dela, pa so bili pripravljeni na srečanje z njim; tistih nepreglednih množic starih, zapuščenih, bolnih, hromih, naglušnih, slepih, zapostavljenih ljudi, ki so v preskušnjah dozoreli za nebesa; tistih živčnih ljudi, ljudi nagle jeze in z mnogimi slabimi lastnostmi, ki so si iz dneva v dan, od spovedi do spovedi, prizadevali, da bi popravili svoj značaj; tistih preprostih kmečkih duš, ki so živele povezane z Bogom in so brale njegovo pismo v lepoti sveta in so tako o njegovi dobroti vedele več kot učeni profesorji … Med svetniki so tudi naši prijatelji, naši najožji sorodniki. Vsi tisti, ki so živeli v istem svetu kot mi in v enakih okoliščinah kot mi, pa so znali v vsem iskati in najti Boga.

Praznik vseh svetnikov je veliki dan vere, upanja in ljubezni. To ni ‘dan mrtvih’, kot je bilo napisano na naših koledarjih do nedavna (in je na nekaterih še!). To je dan živih, kajti Bog je zvest in trdno drži njegova obljuba: »Kdor v me veruje, bo živel, tudi če umrje!« Ti preprosti svetniki, ki so morda utonili v pozabo kmalu potem, ko so umrli in se umaknili iz človeške družbe, živijo. Človeške oči ne vidijo vsega. Ne vidimo Boga in ne vidimo veselja, ki ga je Bog naklonil svojim svetim. Vsi naši rajni, ki počivajo na pokopališčih in drugod v naročju zemlje, so bili ustvarjeni in krščeni zato, da bi postali svetniki. Ta pot je namenjena tudi nam, ki smo s krstom vstopili v občestvo svetih.

Praznik vseh svetnikov je naš skupni praznik, praznik velike krščanske družine. Danes se, kot poje Cerkev v hvalospevu tega slovesnega praznika, “radujemo poveličanja vseh svetih članov Cerkve in ob njihovem zgledu in priprošnji v veri potujemo obljubljeni sreči naproti”.

SPOMIN VSEH VERNIH RAJNIH, 2 november

Pred nami so praznični dnevi, ob katerih se spominjamo naših bližnjih, ki jih ni več med nami. Običajno smo v tem času šli na pokopališče, nanj odnesli cvetje in morda tudi svečko, uredili grob, zmolili, obiskali prijatelje in svojce. Letos za mnoge to ni mogoče.

A na naše rajne nismo pozabili. Pokažimo jim to tako, da se na praznik vseh svetih (1. novembra ob 17.00) in spomin vernih rajnih (2. novembra ob 18.00) ob večernem mraku zberemo v krogu naše ožje družine. V tem času ste lahko preko youtuba povezani tudi s prenosom iz naše cerkve.

Prižgimo svečko, ki je letos nismo mogli prižgati na grobovih naših rajnih, in jo postavimo ven, na okensko polico! Naj tudi sosedom kaže, da smo z dragimi rajnimi lahko povezani še na drugačen način kot zgolj z obiskom pokopališča in sicer z molitvijo!

Gradivo ob prazniku vseh svetih:

Družinsko molitveno bogoslužje

Družinska molitev za pokojne

bl. Carlo Acutis – blaženi v jensu in supergah

Svetniki – naši priprošnjiki

SPLETNI PRENOSI PRAZNIČNIH BOBOSLUŽIJ

Praznik VSEH SVETIH, 1. november:

 • 10.00 prenos sv. maše
 • 16.45 blagoslov pokopališča
 • 17.00 prenos molitve za rajne iz naše cerkve

Spomin vernih rajnih, 2. november:

 • 18.00 prenos molitev za rajne in nato sv. maša

 

Prvi petek, 6. 11. 2020:

 • 19.00 prenos adoracije iz naše cerkve