Navodila slovenskih škofov – odslej pri mašah brez mask

Slovenska škofovska konferenca je sprejela nova pravila glede načina izvajanja verskih obredov, in sicer se verniki lahko od danes udeležijo maše brez zaščitne maske, a morajo biti zdravi. Odločili so se za dodatno sproščanje preventivnih ukrepov pri javnem bogoslužju v cerkvah. Nova navodila veljajo od torka, 2. junija 2020, do preklica.

Udeležba pri sveti maši je dovoljena samo zdravim vernikom, ki nimajo simptomov okužbe dihal, ne kašljajo in nimajo povišane telesne temperature. Ob vstopu v cerkev si morajo razkužiti roke in v cerkvi ohranjati medosebno razdaljo 1,5 metra, kar pa ne velja za družine in člane skupnega gospodinjstva. Če to ni mogoče, morajo nositi zaščitno masko. Otrokom in mladoletnikom ni treba nositi mask, zanje veljajo enaka navodila kot v šolah.

Še naprej brez blagoslovljene vode

Blagoslovljena voda mora biti ob vstopu v cerkev še naprej umaknjena. Na koru so lahko ob ohranjanju medsebojne razdalje organist in pevci, ki naj uporabljajo maske.

Vernikom je dovoljeno deliti sveto obhajilo samo na roko, a se priporoča, da ima delivec obhajila masko, pred in po tem si mora razkužiti roke. Tudi tistemu, ki pobira darove vernikov, priporočajo uporabo maske. Po vsaki sveti maši je treba cerkev temeljito prezračiti. Vernikom mora biti v cerkvi pri vhodu na voljo razkužilno sredstvo za roke.

Duhovnik, ki je prehlajen, ima vročino oziroma kaže druge simptome bolezni, ne sme javno maševati.

Poleg tega je spovedovanje v spovednicah dovoljeno samo, če je nameščena ustrezna zaščita med spovedancem in spovednikom ter se spovednice redno prezračujejo in čistijo. Spovedanec si pred vstopom v spovednico razkuži roke in vanjo vstopa z masko.

Za zakramente enaka pravila kot za maše

Za obhajanje zakramentov, kot so krst, prvo obhajilo, birma in poroka, veljajo enaki pogoji kot za mašo. V primeru zaporednih krstov je treba prostore prezračiti.

Po presoji duhovnika in po posvetu s starši ustrezno pripravljenih otrok je mogoče podeliti prvo obhajilo. Za otroke, ki še niso pripravljeni, pa se se obhajanje zakramenta prvega svetega obhajila preloži na jesenski čas oziroma kot določi župnik.

Birme so lahko tudi na prostem. Duhovnik za birmovalca pripravi manjšo posodo z razkužilom oziroma alkoholne robčke. Bolniško maziljenje je dovoljeno ob upoštevanju, da sta duhovnik in bolnik ustrezno zaščitena. Duhovnik, ki obišče bolnika na domu, naj nosi masko in si razkuži roke pred obiskom in po njem.

Cerkveni pogrebi so dovoljeni ob upoštevanju navodil državnih ustanov glede števila zbiranja ljudi.

Verouk so začeli izvajati vzporedno s poukom v osnovni šoli in veljajo enaka zdravstvena navodila kot v šolah.

Škofje vabijo vse vernike, duhovnike, redovnice, redovnike ter katoliška laiška gibanja, da nadaljujejo molitev za zdravje in blagoslov našega naroda ter konec epidemije. 

Celotna navodila si lahko preberete na spodnji povezavi.